środa, 5 grudnia 2012

Kladdkaka, czyli szwedzkie ciasto czekoladowe

Rozpoczął się adwent, a w Szwecji to czas spotkań przy kawie, glöggu i czymś słodkim. Szwedzi mają mnóstwo przepisów na ciasta i ciasteczka, które tradycyjnie podaje się w tym okresie. A ciasto czekoladowe to szwedzka klasyka. To też jedno z moich ulubionych deserów. Przygotowuje się szybko, prosto i zawiera składniki, które zazwyczaj posiadamy w domu. Wielbiciele czekolady nie będą zawiedzeni :)



Kladdkaka
na podst. “Arlas kokbok”

150g masła
2,5 dl cukru
1 dl kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jaja
2 dl mąki pszennej
masło do smarowania formy oraz bułka tarta

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozpuść masło w dwulitrowym garnku (ja rozpuszczam masło na bardzo wolnym ogniu, tak by jego temperatura nie podniosła się za bardzo). Zdejmij z ognia. Dodaj cukier, kakao i cukier waniliowy. Jeśli masa jest zbyt ciepła, poczekaj aż nieco ostygnie (nie chcemy, żeby jajka nam się ścięły). Dodaj jajka i na końcu mąkę. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylej masę do formy i piecz przez 20 minut. Ciasto może być lekko płynne w środku. Odstaw na godzinę do wystygnięcia. Jeśli nie liczysz kalorii podawaj z bitą śmietaną :)
Smacznego!

2 komentarze:

  1. No i masz ci los: teraz bede o nim myslec. Przynajmniej do 17:00, kiedy to dotre do domu. Potem przestane myslec - i upieke :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MMM, czekoladowe ciasto - pychotka, gdy za oknem buro i ponuro, działa jak słońce:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...