Ponieważ
w Skandynawii Wigilia nie jest bezmięsna, jednym z głównych
dań jest świąteczna szynka. Są dwa sposoby jej przygotowania –
gotowanie lub pieczenie. Ja postanowiłam przyrządzić wersję
gotowaną, a następnie zapiekaną w musztardowej panierce. Podaje
się ją na zimno, dlatego zachęcam do zrobienia takiej szynki na
pierwszy czy drugi dzień Świąt, zamiast kupowania gotowych wędlin.
Przepis
przewiduje przygotowanie 3 kg szynki, ale można to zmniejszyć w
zależności od potrzeb i ilości gości na Święta.
Julskinka
wg
przepisu Pera Morberga
panierka:
Przygotowanie:
1.
Ugotuj szynkę
Włóż szynkę do gotującej się wody wraz z zielem angielskim i laurowymi liśćmi. Gotuj na wolnym ogniu. Czas gotowania liczy się ok 1 godziny na 1 kg mięsa. Jeśli posiadasz specjalny termometr do mięsa, możesz nim sprawdzić, czy szynka jest gotowa. Gdy termometr wskaże 70 stopni, możesz już wyjąć mięso z wody.
Włóż szynkę do gotującej się wody wraz z zielem angielskim i laurowymi liśćmi. Gotuj na wolnym ogniu. Czas gotowania liczy się ok 1 godziny na 1 kg mięsa. Jeśli posiadasz specjalny termometr do mięsa, możesz nim sprawdzić, czy szynka jest gotowa. Gdy termometr wskaże 70 stopni, możesz już wyjąć mięso z wody.
Wyłóż
szynkę na talerz i odstaw do ostygnięcia.
2.
Panierka
Nagrzej
piekarnik do 200 stopni.
Wymieszaj żółtka, musztardę i cukier puder. Wysmaruj mieszanką szynkę i posyp bułką tartą.
Wymieszaj żółtka, musztardę i cukier puder. Wysmaruj mieszanką szynkę i posyp bułką tartą.
Zapiecz
w piekarniku ok 10 minut.
Podawaj
szynkę na zimno, najlepiej z musztardą.
Smacznego!
Takie domowe szynki bija na glowe wszystkie kupne wedliny!
OdpowiedzUsuńSame pyszności:)
OdpowiedzUsuńA ta, dokładnie ta ze zdjęcia jest przepyszna!! Tzn. była;-) hmmmmmmmmm zrobię na Święta:-)
OdpowiedzUsuńCzy tę szynkę pekluje się wcześniej w solance czy surową się od razu gotuje ?
OdpowiedzUsuńJulian
Przepraszam, że odpowiadam tak późno. Nie ma potrzeby moczyć tej szynki w solance, gdyby tak było podałabym tę informację w przepisie. Pozdrawiam!
UsuńSzynkę należy najpierw zapeklować.Tak robią Szwedzi, można kupić tam już zapeklowaną .
OdpowiedzUsuńNajlepiej na mokro i z nastrzykiem. W przeciwnym razie szynka będzie mało słona ,nawet musztarda nie zniweluje braku soli.Nie mówiąc już o kolorze.Czyli postępuje się tak jak z szynką przeznaczoną do wędzenia i potem gotowania.
Julian