wtorek, 18 grudnia 2012

Julskinka – świąteczna szynka

Ponieważ w Skandynawii Wigilia nie jest bezmięsna, jednym z głównych dań jest świąteczna szynka. Są dwa sposoby jej przygotowania – gotowanie lub pieczenie. Ja postanowiłam przyrządzić wersję gotowaną, a następnie zapiekaną w musztardowej panierce. Podaje się ją na zimno, dlatego zachęcam do zrobienia takiej szynki na pierwszy czy drugi dzień Świąt, zamiast kupowania gotowych wędlin.
Przepis przewiduje przygotowanie 3 kg szynki, ale można to zmniejszyć w zależności od potrzeb i ilości gości na Święta.



Julskinka
wg przepisu Pera Morberga

3 kg szynki
8 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe

panierka:
1 dl musztardy
2 surowe żółtka
1 – 2 łyżki cukru pudru
1-2 dl bułki tartej

Przygotowanie:
1. Ugotuj szynkę
Włóż szynkę do gotującej się wody wraz z zielem angielskim i laurowymi liśćmi. Gotuj na wolnym ogniu. Czas gotowania liczy się ok 1 godziny na 1 kg mięsa. Jeśli posiadasz specjalny termometr do mięsa, możesz nim sprawdzić, czy szynka jest gotowa. Gdy termometr wskaże 70 stopni, możesz już wyjąć mięso z wody.
Wyłóż szynkę na talerz i odstaw do ostygnięcia.
2. Panierka
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Wymieszaj żółtka, musztardę i cukier puder. Wysmaruj mieszanką szynkę i posyp bułką tartą.
Zapiecz w piekarniku ok 10 minut.
Podawaj szynkę na zimno, najlepiej z musztardą.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Takie domowe szynki bija na glowe wszystkie kupne wedliny!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ta, dokładnie ta ze zdjęcia jest przepyszna!! Tzn. była;-) hmmmmmmmmm zrobię na Święta:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy tę szynkę pekluje się wcześniej w solance czy surową się od razu gotuje ?
    Julian

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że odpowiadam tak późno. Nie ma potrzeby moczyć tej szynki w solance, gdyby tak było podałabym tę informację w przepisie. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Szynkę należy najpierw zapeklować.Tak robią Szwedzi, można kupić tam już zapeklowaną .
    Najlepiej na mokro i z nastrzykiem. W przeciwnym razie szynka będzie mało słona ,nawet musztarda nie zniweluje braku soli.Nie mówiąc już o kolorze.Czyli postępuje się tak jak z szynką przeznaczoną do wędzenia i potem gotowania.
    Julian

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...