wtorek, 28 czerwca 2016

Sok z rabarbaru

Rabarbar jest u mnie ciągle na topie. Zastanawiałam się jak mogę jeszcze rabarbarową kwaskowatość zatrzymać na zimę i znalazłam banalnie prosty przepis na sok z rabarbaru. Bardzo lubię kompot z rabarbarem, więc taki sok zamknięty w buteleczce przyniesie mi trochę słonecznego lata, kiedy nadejdzie jesienna słota. Sok jest słodko – kwaśny, więc świetnie się sprawdzi jako np. dodatek do kompotu ze słodkich jabłek. Zachęcam do spróbowania!






Sok z rabarbaru

1kg rabarbaru
1,5 litra wody
400g cukru
sok z jednej cytryny

Przygotowanie:
  1. Obierz rabarbar, pokrój na kawałki, zalej wodą i gotuj 15 min. Pamiętaj, żeby nie mieszać, bo inaczej sok będzie mętny. Odstaw do ostudzenia.
  2. Odcedź rabarbar, najlepiej przez gazę lub gęste sito. Do owocowego wywaru dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj tak długo aż się cukier rozpuści.
  3. Gorący sok przelej do wyparzonych butelek. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...