Rabarbar
jest u mnie ciągle na topie. Zastanawiałam się jak mogę jeszcze
rabarbarową kwaskowatość zatrzymać na zimę i znalazłam banalnie
prosty przepis na sok z rabarbaru. Bardzo lubię kompot z rabarbarem,
więc taki sok zamknięty w buteleczce przyniesie mi trochę
słonecznego lata, kiedy nadejdzie jesienna słota. Sok jest słodko
– kwaśny, więc świetnie się sprawdzi jako np. dodatek do
kompotu ze słodkich jabłek. Zachęcam do spróbowania!
Sok
z rabarbaru
1kg
rabarbaru
1,5
litra wody
400g
cukru
sok
z jednej cytryny
Przygotowanie:
- Obierz rabarbar, pokrój na kawałki, zalej wodą i gotuj 15 min. Pamiętaj, żeby nie mieszać, bo inaczej sok będzie mętny. Odstaw do ostudzenia.
- Odcedź rabarbar, najlepiej przez gazę lub gęste sito. Do owocowego wywaru dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj tak długo aż się cukier rozpuści.
- Gorący sok przelej do wyparzonych butelek. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Uwielbiam rabarbar!Koniecznie muszę zrobić ten sok!!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za sokiem z rabarbaru - nie lubię soków, które są kwaśne, a sok z rabarbaru niestety do takich się zalicza... Zresztą, w ogóle nie przepadam za sokami. Zdecydowanie bardziej preferuję syropy dostępne w ofercie firmy https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy
OdpowiedzUsuńTo po ciul tu sie wypowiadasz?
Usuń:)
UsuńŚwietny przepis.
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń