piątek, 21 grudnia 2012

Rocky Road Fudge

Specjalne miejsce wśród skandynawskich słodkości zajmują “julgodis”, czyli bożonarodzeniowe słodycze, przyrządzane oczywiście samodzielne. Na szwedzkich stronach kulinarnych największą popularnością cieszy się Rocky Road Fudge, określany jako “najlepszy na świecie cukierek bożonarodzeniowy”. Przepis ten pochodzi z Ameryki, ale zrobił w Szwecji niesamowitą furorę. I jak się mu nie oprzeć?
Podstawowa receptura zawiera tylko orzeszki ziemne i pianki, ale ponieważ zbliżają się święta przygotowałam nieco bogatszą wersję.



Rocky Road Fudge

200g gorzkiej czekolady
200g mlecznej czekolady
25g masła
pół puszki skondensowanego słodzonego mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1dl orzeszków ziemnych solonych
1dl pistacji
1 dl krówek, pokrojonych
1,5 dl pianek marshmallows, pokrojonych

Przygotowanie:
Na blaszce wyłóż papier do pieczenia.
Obydwa rodzaje czekolady, masło, mleko skondensowane i cukier waniliowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
W misce wymieszaj orzechy, pistacje, krówki i pianki. Wlej czekoladową masę i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na blaszkę i rozsmaruj. Odstaw na 3 godziny w chłodne miejsce. Podawaj pokrojone w niewielkie kawałki.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wyglądaja znakomicie. Trochę jak nasz polski blok czekoladowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tu, na Wyspach, Rocky Road tez jest bardzo popularnym smakolykiem. Faktycznie trudno sie dziwic :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki blok czekoladowy w wykwintnej postaci:)
    Zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz jeszcze kawałek? Sąsiadka z góry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, wszystko zniknęło w mgnieniu oka ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...