Rozpoczął
się adwent, a w Szwecji to czas spotkań przy kawie, glöggu i
czymś słodkim. Szwedzi mają mnóstwo przepisów na
ciasta i ciasteczka, które tradycyjnie podaje się w tym
okresie. A ciasto czekoladowe to szwedzka klasyka. To też jedno z
moich ulubionych deserów. Przygotowuje się szybko, prosto i
zawiera składniki, które zazwyczaj posiadamy w domu.
Wielbiciele czekolady nie będą zawiedzeni :)
Kladdkaka
na
podst. “Arlas kokbok”
150g
masła
2,5
dl cukru
1
dl kakao
2
łyżeczki cukru waniliowego
2
jaja
2
dl mąki pszennej
masło
do smarowania formy oraz bułka tarta
Przygotowanie:
Rozgrzej
piekarnik do 175°C. Rozpuść masło w dwulitrowym garnku (ja
rozpuszczam masło na bardzo wolnym ogniu, tak by jego temperatura
nie podniosła się za bardzo). Zdejmij z ognia. Dodaj cukier, kakao
i cukier waniliowy. Jeśli masa jest zbyt ciepła, poczekaj aż nieco
ostygnie (nie chcemy, żeby jajka nam się ścięły). Dodaj jajka i
na końcu mąkę. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem
i wysyp bułką tartą. Wylej masę do formy i piecz przez 20 minut.
Ciasto może być lekko płynne w środku. Odstaw na godzinę do
wystygnięcia. Jeśli nie liczysz kalorii podawaj z bitą śmietaną
:)
Smacznego!
No i masz ci los: teraz bede o nim myslec. Przynajmniej do 17:00, kiedy to dotre do domu. Potem przestane myslec - i upieke :)
OdpowiedzUsuńMMM, czekoladowe ciasto - pychotka, gdy za oknem buro i ponuro, działa jak słońce:)
OdpowiedzUsuń