poniedziałek, 24 lutego 2014

Wegetariańskie kotlety z soczewicy i cieciorki

Kolejny pomysł na wegetariański poniedziałek. W miejsce tradycyjnych kotletów mielonych, proponuję dziś ich bezmięsną wersję, równie smaczną, ale nieco zdrowszą. Można je zjeść z ziemniaczkami i surówką lub użyć ich do zrobienia wegetariańskich burgerów. Polecam!



Wegetariańskie kotlety z soczewicy i cieciorki
Poniedziałki bez mięs

3 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
puszka cieciorki
puszka soczewicy
1 łyżka pasty tahini (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajo
100 bułki tartej
100g sera gruyere lub innego dojrzewającego sera
100g pokruszonej fety
mąka
sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek, kmin i pieprz cayenne. Przesmaż kilkanaście sekund i zdejmij z ognia.
  2. Odsącz cieciorkę i soczewicę. Zmiksuj blenderem, dodaj przesmażoną cebulę z przyprawami, pastę tahini i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj jajo, bułkę tartą i sery. Dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
  3. Uformuj kotlety z masy i obtocz je w mące. Rozgrzej pozostałą oliwę i usmaż kotlety na zloty kolor.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Doskonałe! Właściwie to mam już dość tradycyjnych kotletów, a te są znakomite!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...