Kolejny
pomysł na wegetariański poniedziałek. W miejsce tradycyjnych
kotletów mielonych, proponuję dziś ich bezmięsną wersję,
równie smaczną, ale nieco zdrowszą. Można je zjeść z
ziemniaczkami i surówką lub użyć ich do zrobienia
wegetariańskich burgerów. Polecam!
Wegetariańskie
kotlety z soczewicy i cieciorki
Poniedziałki
bez mięs
3
łyżki oliwy
1
posiekana cebula
2
zmiażdżone ząbki czosnku
1
łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
¼
łyżeczki pieprzu cayenne
puszka
cieciorki
puszka
soczewicy
1
łyżka pasty tahini (opcjonalnie)
2
łyżki posiekanej natki pietruszki
1
jajo
100
bułki tartej
100g
sera gruyere lub innego dojrzewającego sera
100g
pokruszonej fety
mąka
sól,
pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek, kmin i pieprz cayenne. Przesmaż kilkanaście sekund i zdejmij z ognia.
- Odsącz cieciorkę i soczewicę. Zmiksuj blenderem, dodaj przesmażoną cebulę z przyprawami, pastę tahini i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj jajo, bułkę tartą i sery. Dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
- Uformuj kotlety z masy i obtocz je w mące. Rozgrzej pozostałą oliwę i usmaż kotlety na zloty kolor.
Smacznego!
Doskonałe! Właściwie to mam już dość tradycyjnych kotletów, a te są znakomite!
OdpowiedzUsuń