piątek, 21 października 2016

Owocowo – orzechowy chleb

Dzisiaj kolejna inspiracja na chleb. Tym razem jednak nie na zakwasie, a na sodzie. Jednak główną rolę w tym chlebie grają suszone owoce, orzechy i pestki. Dzięki nim jest słodki, ale świetnie komponuje się z różnymi serami (jako przekąska do białego lub różowego wina) lub z masłem orzechowym na śniadanie. Kupując suszone morele, wybierajcie takie, które nie były siarkowane. Mają one ciemniejszy kolor i może nie wyglądają tak atrakcyjnie, ale są zdecydowanie zdrowsze.
Przepis pochodzi ze szwedzkiego serwisu Allt om mat i dlatego miarą mąki jest pojemność, a nie waga.





Owocowo – orzechowy chleb

250g suszonych owoców, np. moreli, żurawiny lub jagód
300g orzechów i pestek, np. orzechów włoskich, pestek dyni lub słonecznika
2dl (200ml) pełnoziarnistej mąki żytniej
4dl (400ml) mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki soli, najlepiej himalajskiej
5dl (500ml) jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 175ºC.
  2. Większe owoce i orzechy (np. morele, orzechy włoskie) pokrój. Wymieszaj wszystkie owoce, orzechy i pestki z mąkami, sodą i solą. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Masa będzie bardzo gęsta, wręcz zwarta, więc dobrze do mieszania jest użyć miksera z końcówkami o ślimakowatym kształcie.
  3. Do formy keksówki ( ja użyłam formy o długości 29cm) wyłóż papier do pieczenia. Wyłóż ciasto i piecz 40 – 45 minut w dolnej części piekarnika.
  4. Po upieczeniu wystudź na kratce.
    Smacznego!  

2 komentarze:

  1. At last! Długo czekałam na nowy wpis, ale było warto :) Chlebek w zasadzie jak ciasto - keks. Jestem w fazie pieczenia różnych wariacji z jabłkami, które obrodziły, więc płynnie przejdę do pieczenia chleba.Pozdrawiam buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Wish I can cook that bread!
    I`m following ur blog with a great pleasure via GFC
    Please join me
    Sunny Eri: beauty experience

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...