czwartek, 29 listopada 2012

Jesienny łosoś z grzybami

Jesienne smaki na jesienny obiad. Co prawda świeżych grzybów już pewnie za dużo nie ma, ale polecam solone, jeśli posiadacie takie gdzieś w swoich spiżarniach. Danie przygotowuje się naprawdę szybko, więc sprawdza się na posiłek w środku tygodnia.



Jesienny łosoś z grzybami

składniki dla 4 osób:
500g łososia
2 garści świeżych grzybów lub średni słoik solonych
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 – 2 łyżki śmietany
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pokrój cebulę w półkrążki. Zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju.
  2. Dodaj grzyby. Jeśli są świeże, to duś je aż będą gotowe. Jeśli są solone, to podsmaż razem z cebulką przez kilka minut na średnim ogniu. Dodaj zgnieciony ząbek czosnku.
  3. Pokrój łososia na 4 części. Przypraw solą i pieprzem. Włóż na patelnię z duszącymi się grzybami skórą do dołu. Przykryj patelnię pokrywką i duś wszystko razem przez 10 – 12 minut.
  4. Po tym czasie zdejmij pokrywkę. Do grzybów dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj, starając się nie uszkodzić kawałków łososia. Dopraw do smaku.
    Podawaj z ziemniaczkami posypanymi koperkiem.

2 komentarze:

  1. Wprawdzie łosoś mnie uczula, ale grzybki mmm, mają tajemne moce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D
      Może zamienić łososia na inną rybę? Albo w ostateczności zrobić same grzyby ;).

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...