Jesienne
smaki na jesienny obiad. Co prawda świeżych grzybów już
pewnie za dużo nie ma, ale polecam solone, jeśli posiadacie takie
gdzieś w swoich spiżarniach. Danie przygotowuje się naprawdę
szybko, więc sprawdza się na posiłek w środku tygodnia.
Jesienny
łosoś z grzybami
składniki
dla 4 osób:
500g
łososia
2
garści świeżych grzybów lub średni słoik solonych
1
cebula
1
ząbek czosnku
1
– 2 łyżki śmietany
sól,
pieprz
olej
do smażenia
Przygotowanie:
- Pokrój cebulę w półkrążki. Zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju.
- Dodaj grzyby. Jeśli są świeże, to duś je aż będą gotowe. Jeśli są solone, to podsmaż razem z cebulką przez kilka minut na średnim ogniu. Dodaj zgnieciony ząbek czosnku.
- Pokrój łososia na 4 części. Przypraw solą i pieprzem. Włóż na patelnię z duszącymi się grzybami skórą do dołu. Przykryj patelnię pokrywką i duś wszystko razem przez 10 – 12 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę. Do grzybów dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj, starając się nie uszkodzić kawałków łososia. Dopraw do smaku.Podawaj z ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
Wprawdzie łosoś mnie uczula, ale grzybki mmm, mają tajemne moce :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńMoże zamienić łososia na inną rybę? Albo w ostateczności zrobić same grzyby ;).