Najczęstszym
dodatkiem warzywnym na skandynawskim bożonarodzeniowym stole jest
czerwona kapusta lub buraki. Dziś zaprezentuję sałatkę z
buraczków, która jest bardzo prosta i szybka w
przygotowaniu. To świetny dodatek do mięsa, np. kaczki.
Rödbetssallad
– sałatka z buraczków
1
jabłko
pół
pora
2
dl marynowanych buraczków, startych
2
- 3 łyżeczki chrzanu
2
łyżki majonezu
2
łyżki śmietany
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Obierz
jabłko, wytnij gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki.
Posiekaj pora.
Wymieszaj
śmietanę z majonezem. Jabłko, pora, buraczki i chrzan przełóż
do miski i wymieszaj z sosem majonezowym. Dopraw solą i pieprzem do
smaku.
Smacznego!
Cholercia, a wlasnie wykonczylam moje marynowane buraczki... Nic to, trzeba bedzie kupic kolejny sloiczek :)
OdpowiedzUsuń