środa, 19 grudnia 2012

Sałatka z buraczków

Najczęstszym dodatkiem warzywnym na skandynawskim bożonarodzeniowym stole jest czerwona kapusta lub buraki. Dziś zaprezentuję sałatkę z buraczków, która jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. To świetny dodatek do mięsa, np. kaczki.



Rödbetssallad – sałatka z buraczków

1 jabłko
pół pora
2 dl marynowanych buraczków, startych
2 - 3 łyżeczki chrzanu
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obierz jabłko, wytnij gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki. Posiekaj pora.
Wymieszaj śmietanę z majonezem. Jabłko, pora, buraczki i chrzan przełóż do miski i wymieszaj z sosem majonezowym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Cholercia, a wlasnie wykonczylam moje marynowane buraczki... Nic to, trzeba bedzie kupic kolejny sloiczek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...