piątek, 29 listopada 2013

Duńska kanapka z rybą i sosem śmietanowym

Jakiś czas temu pisałam już o niezwykłych duńskich kanapkach. Rodzajów ich jest niezliczona ilość, zawierają mnóstwo składników i są wyśmienite, np. na lunch lub leniwe śniadanie. Kiedy nadchodzi jesienno – zimowa pora warto przyrządzić sobie czasem taką solidną, treściwą kanapkę na śniadanie właśnie, gdyż nasyci ona nas na całe przedpołudnie. Do tego jeszcze tylko szklanka soku i mamy sporą dawkę energii do działania na resztę dnia. :)

Przepis dodaję do akcji “Szklanka soku do śniadania”



Duńska kanapka z rybą i sosem śmietanowym

Na 4 kanapki:
pół szklanki śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno pokrojonego ogórka konserwowego
łyżka kaparów
sól, pieprz
4 nieduże filety z białej ryby
1 jajo
mąka do obtaczania ryby
masło
chleb żytni
kilka liści sałaty

Przygotowanie:
Zacznij od sosu. Wymieszaj śmietanę, koperek, natkę, ogórka i kapary. Dopraw do smaku i wstaw do lodówki, by smaki się nieco “przegryzły”.
Filety pokrój na nieco mniejsze kawałki, obtocz w jajku i mące i usmaż na maśle. Usmażoną rybę odłóż na papierowy ręcznik do lekkiego ostygnięcia.
Kromki chleba nasmaruj masłem. Ułóż liście sałaty, a na to filety. Na rybę wyłóż sos śmietanowy.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ta kanapka wygląda bardzo apetycznie :) Na pewno kiedyś taką zrobię. | zew-polnocy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...