Brukselka
nigdy nie była moim ulubionym warzywem. Zawsze kojarzyła mi się z
rozgotowanym, gorzkim czymś pływającym w jarzynowej zupie.
Jednakże ostatnio zupełnie zmieniłam zdanie na jej temat, kiedy
zostałam poczęstowana świetną sałatką brukselkową przez moją
przyjaciółkę. Zainspirowałam się tym i poszukałam
przepisów na jakieś inne dania. Warto wprowadzić brukselkę
do swojego menu, zwłaszcza, że teraz jest na nią sezon. Zawiera
ona mnóstwo witaminy C i kwasu foliowego. Pamiętajcie, żeby
nie gotować jej zbyt długo, bo będzie niesmaczna. Do brukselki
świetnie pasuje boczek, ocet balsamiczny, czosnek, czy ser o mocnym
smaku (również pleśniowy).
Dziś
prezentuję przepis na zapiekane brukselki – ciekawy dodatek do
mięsa lub po prostu samodzielnie np. na kolację.
Zapiekane
brukselki
Jamie's
magazine 43
850g
brukselki
1
łyżka oliwy z oliwek
85g
boczku pokrojonego w paski
25g
masła
50g
mąki
500ml
mleka
1
łyżeczka musztardy
85g
sera żółtego o mocnym smaku (np. cheddara) lub sera
pleśniowego
25g
parmezanu
gałka
muszkatołowa
50g
bułki tartej
Rozgrzej
piekarnik do 200ºC.
Wymieszaj
brukselki w oliwie i podpiecz przez 20 min, mieszając od czasu do
czasu, by się nie przypalił.
Podsmaż
boczek aż się zrumieni.
W
rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę, zamieszaj,
wlej mleko i mieszaj podgrzewając. Gotuj aż powstanie gładki sos.
Następnie zdejmij z ognia i dodaj musztardę, starte sery i gałkę
muszkatołową. Dopraw do smaku.
Wyłóż
sos, boczek i bułkę tartą na brukselki i piecz przez 20 min aż
się zrumieni.
Smacznego!
Koniecznie muszę zrobić ale wersję bez boczku :)
OdpowiedzUsuńBrukselka, je t'aime :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńUwielbiamy brukselkę!! :-D
OdpowiedzUsuń