środa, 20 listopada 2013

Zapiekane brukselki

Brukselka nigdy nie była moim ulubionym warzywem. Zawsze kojarzyła mi się z rozgotowanym, gorzkim czymś pływającym w jarzynowej zupie. Jednakże ostatnio zupełnie zmieniłam zdanie na jej temat, kiedy zostałam poczęstowana świetną sałatką brukselkową przez moją przyjaciółkę. Zainspirowałam się tym i poszukałam przepisów na jakieś inne dania. Warto wprowadzić brukselkę do swojego menu, zwłaszcza, że teraz jest na nią sezon. Zawiera ona mnóstwo witaminy C i kwasu foliowego. Pamiętajcie, żeby nie gotować jej zbyt długo, bo będzie niesmaczna. Do brukselki świetnie pasuje boczek, ocet balsamiczny, czosnek, czy ser o mocnym smaku (również pleśniowy).
Dziś prezentuję przepis na zapiekane brukselki – ciekawy dodatek do mięsa lub po prostu samodzielnie np. na kolację.






Zapiekane brukselki
Jamie's magazine 43

850g brukselki
1 łyżka oliwy z oliwek
85g boczku pokrojonego w paski
25g masła
50g mąki
500ml mleka
1 łyżeczka musztardy
85g sera żółtego o mocnym smaku (np. cheddara) lub sera pleśniowego
25g parmezanu
gałka muszkatołowa
50g bułki tartej

Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Wymieszaj brukselki w oliwie i podpiecz przez 20 min, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypalił.
Podsmaż boczek aż się zrumieni.
W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę, zamieszaj, wlej mleko i mieszaj podgrzewając. Gotuj aż powstanie gładki sos. Następnie zdejmij z ognia i dodaj musztardę, starte sery i gałkę muszkatołową. Dopraw do smaku.
Wyłóż sos, boczek i bułkę tartą na brukselki i piecz przez 20 min aż się zrumieni.
Smacznego!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...