Jakiś czas temu pisałam już o niezwykłych duńskich kanapkach. Rodzajów
ich jest niezliczona ilość, zawierają mnóstwo składników
i są wyśmienite, np. na lunch lub leniwe śniadanie. Kiedy
nadchodzi jesienno – zimowa pora warto przyrządzić sobie czasem
taką solidną, treściwą kanapkę na śniadanie właśnie, gdyż
nasyci ona nas na całe przedpołudnie. Do tego jeszcze tylko
szklanka soku i mamy sporą dawkę energii do działania na resztę
dnia. :)
Przepis
dodaję do akcji “Szklanka soku do śniadania”
Duńska
kanapka z rybą i sosem śmietanowym
Na
4 kanapki:
pół
szklanki śmietany
2
łyżki posiekanego koperku
2
łyżki posiekanej natki pietruszki
2
łyżki drobno pokrojonego ogórka konserwowego
łyżka
kaparów
sól,
pieprz
4
nieduże filety z białej ryby
1
jajo
mąka
do obtaczania ryby
masło
chleb
żytni
kilka
liści sałaty
Przygotowanie:
Zacznij
od sosu. Wymieszaj śmietanę, koperek, natkę, ogórka i
kapary. Dopraw do smaku i wstaw do lodówki, by smaki się
nieco “przegryzły”.
Filety
pokrój na nieco mniejsze kawałki, obtocz w jajku i mące i
usmaż na maśle. Usmażoną rybę odłóż na papierowy
ręcznik do lekkiego ostygnięcia.
Kromki
chleba nasmaruj masłem. Ułóż liście sałaty, a na to
filety. Na rybę wyłóż sos śmietanowy.
Smacznego!
Ta kanapka wygląda bardzo apetycznie :) Na pewno kiedyś taką zrobię. | zew-polnocy.blogspot.com
OdpowiedzUsuń