U
nas właśnie spadł pierwszy śnieg, a na północy Skandynawii w
pełni panuje już zima. Rozpoczęła się już budowa lodowego
hotelu w miejscowości Jukkasjärvi
niedaleko Kiruny. Co roku, w kwietniu hotel topnieje w wiosennym
słońcu, a w listopadzie budowany jest od nowa. W tym roku otwarcie
planowane jest na 6 grudnia. Miałam kiedyś przyjemność tam być i
widzieć, jak ten hotel powstaje – to bardzo imponujące
przedsięwzięcie trzeba przyznać. Do jego budowy zużywane są
tysiące ton lodu i śniegu. Oprócz pokoi hotelowych jest tam
również restauracja, galeria sztuki, a nawet świątynia, w
której można wziąć ślub! Jeśli jesteście zainteresowani
tym hotelem, to polecam jego stronę, zwłaszcza, że są tam piękne
zdjęcia: http://www.icehotel.com/
Zainspirowałam
się północną zimą i postanowiłam upiec czekoladowe
babeczki w nieco zimowym klimacie – z białym kremem. Te
czekoladowe wspaniałości na pewno rozgrzeją każdy zimowy dzień.
Zimowe
babeczki czekoladowe z kremem
500
ml mąki
150ml
kakao
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
200
ml cukru
3
jaja
125g
masła
200ml
jogurtu naturalnego
250g
serka mascarpone
2
– 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Rozgrzej
piekarnik do 200ºC.
Rozpuść
masło na wolnym ogniu.
Wymieszaj
mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce
zmiksuj jaja z cukrem. Dodaj rozpuszczone masło i jogurt, a
następnie mieszankę sypkich składników i wszystko
wymieszaj.
Formę
do muffinek wyłóż papierowymi foremkami. Wlej do mich
czekoladowe ciasto. Piecz na środkowej półce piekarnika 17 –
20 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj
mascarpone z cukrem pudrem.
Odetnij
górną część każdej muffinki. Wyłóż krem na
babeczkę i przykryj to odciętą częścią ciastka, tak by
wyglądała jak czapeczka.
Smacznego!
Swietne! A ten krem na pewno smakuje oblednie.
OdpowiedzUsuńZjadłoby się oj zjadło. Wygląda ślicznie:-)
OdpowiedzUsuńZ miniaturowym szaliczkiem wygląda uroczo!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBabeczki czekoladowe to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni. Moją bazą zawsze jest przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ i w zależności od nastroju i stosuję różne dodatki- czasami są to owoce, czasami bakalie a czasami robię jeszcze pyszny krem na wierzch. Polecam!
OdpowiedzUsuń