poniedziałek, 25 listopada 2013

Zimowe babeczki czekoladowe z kremem

U nas właśnie spadł pierwszy śnieg, a na północy Skandynawii w pełni panuje już zima. Rozpoczęła się już budowa lodowego hotelu w miejscowości Jukkasjärvi niedaleko Kiruny. Co roku, w kwietniu hotel topnieje w wiosennym słońcu, a w listopadzie budowany jest od nowa. W tym roku otwarcie planowane jest na 6 grudnia. Miałam kiedyś przyjemność tam być i widzieć, jak ten hotel powstaje – to bardzo imponujące przedsięwzięcie trzeba przyznać. Do jego budowy zużywane są tysiące ton lodu i śniegu. Oprócz pokoi hotelowych jest tam również restauracja, galeria sztuki, a nawet świątynia, w której można wziąć ślub! Jeśli jesteście zainteresowani tym hotelem, to polecam jego stronę, zwłaszcza, że są tam piękne zdjęcia: http://www.icehotel.com/ 
Zainspirowałam się północną zimą i postanowiłam upiec czekoladowe babeczki w nieco zimowym klimacie – z białym kremem. Te czekoladowe wspaniałości na pewno rozgrzeją każdy zimowy dzień.





Zimowe babeczki czekoladowe z kremem

500 ml mąki
150ml kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 ml cukru
3 jaja
125g masła
200ml jogurtu naturalnego
250g serka mascarpone
2 – 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Rozpuść masło na wolnym ogniu.
Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce zmiksuj jaja z cukrem. Dodaj rozpuszczone masło i jogurt, a następnie mieszankę sypkich składników i wszystko wymieszaj.
Formę do muffinek wyłóż papierowymi foremkami. Wlej do mich czekoladowe ciasto. Piecz na środkowej półce piekarnika 17 – 20 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem.
Odetnij górną część każdej muffinki. Wyłóż krem na babeczkę i przykryj to odciętą częścią ciastka, tak by wyglądała jak czapeczka.
Smacznego!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...