czwartek, 14 listopada 2013

Jesienna zapiekanka

Najpiękniejsza część jesieni niestety za nami. Kolorowe liście już opadły, robi się coraz chłodniej. Na szczęście nadal możemy się cieszyć jesiennymi warzywami. Z takich właśnie warzyw przygotowałam ostatnio wyśmienitą zapiekankę. W oryginalnym przepisie użyty był jarmuż, niestety nie udało mi się go znaleźć w najbliższej okolicy, więc zastąpiłam go kapustą włoską. 

 


Jesienna zapiekanka
Jamie's magazine 43

2 pory
300g jarmużu lub kapusty włoskiej
oliwa z oliwek
3 ziemniaki
1 mały seler
1kg dyni, obranej, bez pestek
2 cebule
200ml mleka
300ml śmietany
tymianek
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
gałka muszkatołowa
20g cheddara
garść orzechów włoskich
sól, pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Wysmaruj oliwą spore naczynie do zapiekania.
Posiekaj pory i kapustę (jarmuż). Wrzuć pory na patelnię podduś na oliwie przez 10 min, w połowie czasu dodając kapustę lub jarmuż. Zdejmij z ognia, dopraw.
Pozostałe warzywa obierz i pokrój w cienkie plasterki (najlepiej zrobić to za pomocą malaksera – zrobi to szybko, a plasterki będą wystarczająco cienkie). Wrzuć je do dużego garnka, dodaj mleko, śmietanę, tymianek, zgnieciony i grubo posiekany czosnek oraz liście laurowe. Wymieszaj wszystko i podgotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyjmij liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż partiami warzywa do naczynia do zapiekania przekładając je porami z kapustą oraz doprawiając gałką muszkatołową. Wierzch zapiekanki posyp startym cheddarem.
Przykryj naczynie folią i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i posyp zapiekankę nieco rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Piecz jeszcze 20 minut. Sprawdź, czy ziemniaki są gotowe. Jeśli nie, to podpiecz jeszcze przez chwilę.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...