Najpiękniejsza
część jesieni niestety za nami. Kolorowe liście już opadły,
robi się coraz chłodniej. Na szczęście nadal możemy się cieszyć
jesiennymi warzywami. Z takich właśnie warzyw przygotowałam
ostatnio wyśmienitą zapiekankę. W oryginalnym przepisie użyty był
jarmuż, niestety nie udało mi się go znaleźć w najbliższej
okolicy, więc zastąpiłam go kapustą włoską.
Jesienna
zapiekanka
Jamie's
magazine 43
2
pory
300g
jarmużu lub kapusty włoskiej
oliwa
z oliwek
3
ziemniaki
1
mały seler
1kg
dyni, obranej, bez pestek
2
cebule
200ml
mleka
300ml
śmietany
tymianek
4
ząbki czosnku
2
liście laurowe
gałka
muszkatołowa
20g
cheddara
garść
orzechów włoskich
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej
piekarnik do 200ºC.
Wysmaruj
oliwą spore naczynie do zapiekania.
Posiekaj
pory i kapustę (jarmuż). Wrzuć pory na patelnię podduś na oliwie
przez 10 min, w połowie czasu dodając kapustę lub jarmuż. Zdejmij
z ognia, dopraw.
Pozostałe
warzywa obierz i pokrój w cienkie plasterki (najlepiej zrobić
to za pomocą malaksera – zrobi to szybko, a plasterki będą
wystarczająco cienkie). Wrzuć je do dużego garnka, dodaj mleko,
śmietanę, tymianek, zgnieciony i grubo posiekany czosnek oraz
liście laurowe. Wymieszaj wszystko i podgotuj na wolnym ogniu przez
5 minut. Wyjmij liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż
partiami warzywa do naczynia do zapiekania przekładając je porami z
kapustą oraz doprawiając gałką muszkatołową. Wierzch zapiekanki
posyp startym cheddarem.
Przykryj
naczynie folią i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię
i posyp zapiekankę nieco rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Piecz
jeszcze 20 minut. Sprawdź, czy ziemniaki są gotowe. Jeśli nie, to
podpiecz jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz