środa, 12 grudnia 2012

Lussebullar – szafranowe bułeczki na świętą Łucję

Jako że jutro jest święta Łucja, czas wstawić przepis na szafranowe bułeczki w Szwecji nazywane lusssebullar lub lussekatter. Szwedzi pieką je w tym dniu, jak też przez cały okres świąteczny. Tradycyjnie mają one kształt litery “S”, ale można użyć trochę fantazji i stworzyć własne kształty. Bułeczki najlepiej zjeść tego samego dnia, kiedy się je zrobiło, gdyż niestety szybko czerstwieją. Można je jednak zamrozić i w razie potrzeby rozmrozić w piekarniku – będą jak świeżo upieczone!



Lussebullar 

200g masła lub margaryny 
5dl mleka 
1g szafranu plus 1 łyżeczka cukru
50g drożdży
szczypta soli
1-1,5dl cukru
3 łyżki ciepłej wody
2 jajka
16-17dl mąki pszennej plus 1dl do wyrabiania bułeczek
1,5 dl rodzynek
1 jajko do smarowania

Przygotowanie:
1. Rozpuść masło (margarynę), przelej do większej miski, dodaj mleko i przestudź chwilę (powinno jednak być nieco ciepłe). W moździerzu rozetrzyj szafran z cukrem i dodaj do mieszanki masła z mlekiem.
2. W osobnej miseczce rozpuść drożdże, sól i łyżkę cukru w 3 łyżkach ciepłej wody.
3. Wlej drożdże do szafranowej masy, dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj mąkę i większość rodzynek. Wyrabiaj ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (1-1,5 godziny).
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Wyrabiaj bułeczki. Ozdób je pozostałymi rodzynkami. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia, wysmaruj rozkłóconym jajkiem.
6. Piecz ok 8 - 10 minut.

Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. No masz, a ja znow nie zdaze ich upiec... Nic to, naciesze sie widokiem u ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie bułeczki najlepiej się przygotowuje w sobotni, zimowy wieczór w gronie znajomych. Wtedy też najlepiej smakują, zwłaszcza z dodatkiem gloggu ;)

      Usuń
    2. Ojjj tak:-) bułeczki smakowite, a kształty naprawdę mogą być przeróżne! ;-)

      Usuń
  2. Super bułeczki, jadłam je w zeszłym roku u koleżanki i bardzo mi smakowały :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tym zamrażaniem,następnym razem tak zrobię :).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...