Pyszna
i szybka w przygotowaniu zupa, świetna na zimne jesienne popołudnie.
Jeśli dodacie kawior, zamieni się w eleganckie i wyrafinowane
danie.
Zupa
ziemniaczana z wędzonym łososiem
wg
przepisu Andreasa Viestada
1
kg ziemniaków pokrojonych w niezbyt duże kawałki
0,5 kg posiekanego pora
3 liście laurowe
1 l bulionu warzywnego
śmietana
60-120g wędzonego łososia, pokrojonego
opcjonalnie: 4 łyżki kawioru, najlepiej z łososia
0,5 kg posiekanego pora
3 liście laurowe
1 l bulionu warzywnego
śmietana
60-120g wędzonego łososia, pokrojonego
opcjonalnie: 4 łyżki kawioru, najlepiej z łososia
Przygotowanie:
Do
garnka włóż ziemniaki, pora, liście laurowe, wlej bulion i
gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Wyciągnij liście laurowe,
dodaj śmietanę i wszystko zmiksuj na gładką konsystencję.
Wlej
zupę do misek. Tuż przed podaniem włóż wędzonego łososia
i kawior do każdej miski.
Smacznego!
Zaszalałaś z tym łososiem, tudzież "ososiem"<-- tak się wczytuje adres w pasku adresowym:-P
OdpowiedzUsuńMoja inna, bardziej jukejowa :)
OdpowiedzUsuń