wtorek, 30 października 2012

Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem

Pyszna i szybka w przygotowaniu zupa, świetna na zimne jesienne popołudnie. Jeśli dodacie kawior, zamieni się w eleganckie i wyrafinowane danie. 


 
Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem
wg przepisu Andreasa Viestada

1 kg ziemniaków pokrojonych w niezbyt duże kawałki
0,5 kg posiekanego pora
3 liście laurowe
1 l bulionu warzywnego
śmietana
60-120g wędzonego łososia, pokrojonego
opcjonalnie: 4 łyżki kawioru, najlepiej z łososia
Przygotowanie:
    Do garnka włóż ziemniaki, pora, liście laurowe, wlej bulion i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Wyciągnij liście laurowe, dodaj śmietanę i wszystko zmiksuj na gładką konsystencję.
    Wlej zupę do misek. Tuż przed podaniem włóż wędzonego łososia i kawior do każdej miski.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zaszalałaś z tym łososiem, tudzież "ososiem"<-- tak się wczytuje adres w pasku adresowym:-P

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja inna, bardziej jukejowa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...