Pytt
i panna oznacza „małe kawałki na patelni”. To świetne danie by
wykorzystać resztki z obiadu z dnia poprzedniego. Cała idea polega
na tym, by wszystkie składniki pokroić na małe kawałki tej samej
wielkości. Poniższy przepis to wersja podstawowa, można dodać
inne dostępne, ugotowane warzywa, np. marchewkę. Nie podaję
ilości składników, bo proporcje nie mają tu większego znaczenia.
Pytt
i panna
ugotowane
ziemniaki
gotowane
lub pieczone mięso (wieprzowina, wołowina, drób)
cebula
tłuszcz
do smażenia
natka
pietruszki
jajo
opcjonalnie
dodatki: marynowane buraczki, musztarda
Przygotowanie:
Ziemniaki,
mięso i cebulę pokrój na małe kawałki jednakowej wielkości (ok
1cm na 1cm). Podsmaż ziemniaki i przełóż je do miski. Na patelnię
wrzuć cebulę, a następnie mięso i podsmaż. W tym czasie na
drugiej patelni przygotuj sadzone jajo. Do miski z ziemniakami dorzuć
mięso z cebulą, dodaj posiekaną natkę i wymieszaj wszystko razem.
Tradycyjnie w Szwecji pytt i panna podaje się z sadzonym jajem, marynowanymi
buraczkami i musztardą, ale równie świetnie smakuje z kiszonymi
ogórkami.
Smacznego!
mniamciu mniamciu
OdpowiedzUsuń