wtorek, 16 października 2012

Pytt i panna

Pytt i panna oznacza „małe kawałki na patelni”. To świetne danie by wykorzystać resztki z obiadu z dnia poprzedniego. Cała idea polega na tym, by wszystkie składniki pokroić na małe kawałki tej samej wielkości. Poniższy przepis to wersja podstawowa, można dodać inne dostępne, ugotowane warzywa, np. marchewkę. Nie podaję ilości składników, bo proporcje nie mają tu większego znaczenia.



Pytt i panna
ugotowane ziemniaki
gotowane lub pieczone mięso (wieprzowina, wołowina, drób)
cebula
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki
jajo
opcjonalnie dodatki: marynowane buraczki, musztarda

Przygotowanie:

Ziemniaki, mięso i cebulę pokrój na małe kawałki jednakowej wielkości (ok 1cm na 1cm). Podsmaż ziemniaki i przełóż je do miski. Na patelnię wrzuć cebulę, a następnie mięso i podsmaż. W tym czasie na drugiej patelni przygotuj sadzone jajo. Do miski z ziemniakami dorzuć mięso z cebulą, dodaj posiekaną natkę i wymieszaj wszystko razem. Tradycyjnie w Szwecji pytt i panna podaje się z sadzonym jajem, marynowanymi buraczkami i musztardą, ale równie świetnie smakuje z kiszonymi ogórkami.
Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...