Ta
sałatka, choć nie jest rdzennie skandynawska, nawiązuje do
kulinarnych klimatów Skandynawii – połączenie łososia,
koperku i chrzanowego sosu na bazie śmietany jest fenomenalne.
Gwarantuję, że niewielkim nakładem pracy zrobicie wrażenie na
gościach. :)
Przepis
pochodzi z książki “Jamie Oliver w domu”.
Sałatka
ziemniaczana z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym
wg
przepisu Jamiego Olivera
600g
ziemniaków (najlepiej młodych)
sól,
pieprz
skórka
i sok z 1 cytryny
łyżka
octu z czerwonego wina
oliwa
z oliwek
2
łyżki kaparów
chrzan
(świeży lub ze słoiczka) do smaku
150ml
kwaśnej śmietany
pęczek
koperku
wędzony
łosoś w plastrach
Przygotowanie:
Ziemniaki
obierz, pokrój na niezbyt duże kawałki, tak aby były mniej
więcej tej samej wielkości (małe ziemniaczki można zostawić w
całości). Wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj do
miękkości i następnie odcedź.
Wrzuć
do miski startą skórkę z cytryny, wlej połowę soku i ocet.
Wlej 3 – 4 łyżki oliwy i dodaj kapary. Przypraw solą i
pieprzem, wymieszaj, a potem dodaj ciepłe ziemniaki i ponownie
wymieszaj.
Przygotuj
sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem, sokiem z cytryny, solą i
pieprzem. Uważaj z ilością soku z cytryny, gdyż sos powinien
mieć zdecydowanie chrzanowy, a nie cytrynowy smak.
Posyp
ziemniaki większością posiekanego koperku i wymieszaj.
Rozłóż
plastry łososia na dużym talerzu, na wierzchu połóż
ziemniaki, polej sosem chrzanowym i posyp resztą koperku.
Smacznego!
Moja ulubiona! <3
OdpowiedzUsuńwspaniała prosta przystawka,sama często kupuję łososia w Lidlu i dodaję go do różnych prostych sałatek.
OdpowiedzUsuńzachęcające danie :)
OdpowiedzUsuń