środa, 3 października 2012

Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem

Ta sałatka, choć nie jest rdzennie skandynawska, nawiązuje do kulinarnych klimatów Skandynawii – połączenie łososia, koperku i chrzanowego sosu na bazie śmietany jest fenomenalne. Gwarantuję, że niewielkim nakładem pracy zrobicie wrażenie na gościach. :)
Przepis pochodzi z książki “Jamie Oliver w domu”.


Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym
wg przepisu Jamiego Olivera

600g ziemniaków (najlepiej młodych)
sól, pieprz
skórka i sok z 1 cytryny
łyżka octu z czerwonego wina
oliwa z oliwek
2 łyżki kaparów
chrzan (świeży lub ze słoiczka) do smaku
150ml kwaśnej śmietany
pęczek koperku
wędzony łosoś w plastrach

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój na niezbyt duże kawałki, tak aby były mniej więcej tej samej wielkości (małe ziemniaczki można zostawić w całości). Wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj do miękkości i następnie odcedź.
Wrzuć do miski startą skórkę z cytryny, wlej połowę soku i ocet. Wlej 3 – 4 łyżki oliwy i dodaj kapary. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj, a potem dodaj ciepłe ziemniaki i ponownie wymieszaj.
Przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Uważaj z ilością soku z cytryny, gdyż sos powinien mieć zdecydowanie chrzanowy, a nie cytrynowy smak.
Posyp ziemniaki większością posiekanego koperku i wymieszaj.
Rozłóż plastry łososia na dużym talerzu, na wierzchu połóż ziemniaki, polej sosem chrzanowym i posyp resztą koperku.

Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...