Kolejny
pomysł na wykorzystanie brukwi. Smażenie warzyw na maśle wydobywa
z nich fantastyczny słodki smak, podkreślony jeszcze odrobiną
miodu. A to wszystko skontrastowane sosem musztardowym. Wspaniałe na
zimne, jesienne dni.
Warzywa
korzeniowe w miodowej glazurze z sosem musztardowym
na
podst. “Arlas Kokbok”
2
marchewki (ok 300g)
seler
(ok 300g)
pół
brukwi (ok 300g)
1
czerwona cebula
masło
2
łyżki miodu
sól,
pieprz
natka
pietruszki
sos:
1dl śmietany
1
łyżka musztardy
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Obierz
marchewkę, seler oraz brukiew i pokrój na niewielkie, równe
kawałki. Wrzuć je do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 5 minut
na półmiękko, a następnie odcedź. Na patelni rozpuść
masło, wyłóż warzywa, dodaj posiekaną cebulę i smaż je
do miękkości od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia
dodaj miód oraz dopraw solą i pieprzem.
W
osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z musztardą, dopraw do smaku.
Warzywa posyp posiekaną natką pietruszki i podaj z sosem.
Danie
to może być dodatkiem do mięsa, ale może też być samodzielną
potrawą serwowaną np. z gotowanym jajkiem.
Dlaczego tylko JA publikuję komentarze?!?! Czyżby nikomu innemu się nie chciało?! Nieładnie, czytać i nie komentować;-))
OdpowiedzUsuńnie wiem, czemu tak jest, może inni się wstydzą? Zachęcam wszystkich do komentowania :)
Usuń