środa, 24 października 2012

Warzywa korzeniowe w miodowej glazurze z sosem musztardowym

Kolejny pomysł na wykorzystanie brukwi. Smażenie warzyw na maśle wydobywa z nich fantastyczny słodki smak, podkreślony jeszcze odrobiną miodu. A to wszystko skontrastowane sosem musztardowym. Wspaniałe na zimne, jesienne dni.



Warzywa korzeniowe w miodowej glazurze z sosem musztardowym
na podst. “Arlas Kokbok”

2 marchewki (ok 300g)
seler (ok 300g)
pół brukwi (ok 300g)
1 czerwona cebula
masło
2 łyżki miodu
sól, pieprz
natka pietruszki
sos: 1dl śmietany
      1 łyżka musztardy
      sól, pieprz

Przygotowanie:
Obierz marchewkę, seler oraz brukiew i pokrój na niewielkie, równe kawałki. Wrzuć je do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 5 minut na półmiękko, a następnie odcedź. Na patelni rozpuść masło, wyłóż warzywa, dodaj posiekaną cebulę i smaż je do miękkości od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj miód oraz dopraw solą i pieprzem.
W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z musztardą, dopraw do smaku. Warzywa posyp posiekaną natką pietruszki i podaj z sosem.
Danie to może być dodatkiem do mięsa, ale może też być samodzielną potrawą serwowaną np. z gotowanym jajkiem.

2 komentarze:

  1. Dlaczego tylko JA publikuję komentarze?!?! Czyżby nikomu innemu się nie chciało?! Nieładnie, czytać i nie komentować;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem, czemu tak jest, może inni się wstydzą? Zachęcam wszystkich do komentowania :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...