Key
lime pie to ciasto pochodzące z Key West na Florydzie. Choć Floryda to
bardzo ciepłe miejsce, jednak sam deser świetnie pasuje do naszej
wiosennej zimy. W sklepach nie ma jeszcze żadnych świeżych owoców,
za to ciągle jest sezon na cytrusy, więc warto to wykorzystać.
Oryginalnie do tego deseru używa się limonek Key, których
sok jest żółty i bardziej kwaśny, ale dostępne w Polsce
zielone limonki też się świetnie sprawdzają.
Do
poniższego przepisu potrzebna będzie niezbyt duża forma – ja
użyłam okrągłej torownicy o średnicy 22 cm.
Key
lime pie
100g
ciastek Digestive
50g
masła
400g
słodzonego mleka skondensowanego
4
żółtka jaj
3
limonki
Przygotowanie:
Rozgrzej
piekarnik do 200ºC.
Rozpuść
masło. Rozkrusz ciastka za pomocą malaksera lub wałka. Dodaj
rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż formę
kruchym spodem i zapiecz przez 5 minut. Zmniejsz temperaturę w
piekarniku do 150ºC.
Wymieszaj
dokładnie mleko skondensowane z żółtkami. Limonki umyj pod
bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę z dwóch limonek i
wyciśnij sok z wszystkich trzech (powinno wyjść ok 100ml soku).
Wymieszaj sok i skórkę z mleczno – jajeczną masą.
Wyłóż
masę limonkową na kruchy spód. Piecz ciasto przez 20 min.
Odstaw do ostygnięcia.
Podawaj
z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Smacznego!
Mnie się bardzo podoba nazwa tego ciasta. Wszystkie przepisy, jaki na nie mam są bardzo pracochłonne i nie zdecydowałam się jeszcze na zrobienie. Twój przepis jest niezwykle zachęcający :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Dag.
Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Idealny dla zapracowanej i zabieganej osoby ;)
Usuń