czwartek, 6 lutego 2014

Placek z warzywami

Po krótkiej zimowej przerwie w blogowaniu zasiadam ponownie do komputera, by podzielić się nowymi kulinarnymi inspiracjami.
Wróciłam ostatnio do książki “Poniedziałki bez mięs” i postanowiłam na stałe wprowadzić w swoje życie jej tytułową ideę. Kampanię “Meat Free Mondays” rozpoczęli w 2009 roku Paul, Stella i Mary McCartney. Jej głównym założeniem jest zachęcenie do tego, by przynajmniej jeden dzień w tygodniu (nie musi być to poniedziałek) nie jeść mięsa, w tym również ryb. Zmniejszenie ilości spożywanego przez nas mięsa ma nie tylko pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale też na środowisko (min. wpływ przemysłowej produkcji mięsa na zmiany klimatyczne). Z kulinarnego punktu widzenia to świetny pomysł na poszukiwanie nowych smaków, przepisów i inspiracji. Zachęcam Was do włączenia się do tej akcji, a więcej na jej temat znajdziecie tu: http://www.meatfreemondays.com/

A ze wspomnianej wyżej książki proponuję dziś placek z warzywami – proste danie obiadowe, którego przepis oparty jest na mięsnym klasyku.



Placek z warzywami

55g i dodatkowo 1 łyżeczka masła
40g mąki
450ml mleka
125g startego cheddara
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
1 duża marchew
150g pieczarek
1 por
400g różyczek brokułów
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajo
1 łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Rozpuść w rondelku 50g masła i podsmaż na nim mąkę. Zdejmij z ognia i wlej powoli mleko jednocześnie mieszając. Postaw ponownie na małym ogniu i gotuj cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Znowu zdejmij z ognia i dodaj ser, natkę oraz musztardę.
Pokrój marchewkę i pora w plasterki, a pieczarki na mniejsze kawałki. W drugim rondlu stop resztę masła. Wrzuć marchew i pieczarki i duś razem, aż zmiękną. W tym samym czasie obgotuj pora i brokuły.
Przełóż warzywa do sosu i wszystko wyłóż do żaroodpornego naczynia. Zwilż brzegi naczynia . Przykryj je ciastem francuskim, dociskając na brzegach, tak by stanowiło “pokrywkę”. Odetnij wystające części ciasta i wykorzystaj je do udekorowania dania. Wysmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
Piecz ok 30 min, aż ciasto się zrumieni.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie eksperymenty i na pewno sam zacznę ten testować. Jak wyjdzie, zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki placek to ja rozumiem. Wygląda to aromatycznie i smakowicie. Te kolory są bardzo słoneczne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...