Po
krótkiej zimowej przerwie w blogowaniu zasiadam ponownie do
komputera, by podzielić się nowymi kulinarnymi inspiracjami.
Wróciłam
ostatnio do książki “Poniedziałki bez mięs” i postanowiłam
na stałe wprowadzić w swoje życie jej tytułową ideę. Kampanię
“Meat Free Mondays” rozpoczęli w 2009 roku Paul, Stella i Mary
McCartney. Jej głównym założeniem jest zachęcenie do tego,
by przynajmniej jeden dzień w tygodniu (nie musi być to
poniedziałek) nie jeść mięsa, w tym również ryb.
Zmniejszenie ilości spożywanego przez nas mięsa ma nie tylko
pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale też na środowisko (min.
wpływ przemysłowej produkcji mięsa na zmiany klimatyczne). Z
kulinarnego punktu widzenia to świetny pomysł na poszukiwanie
nowych smaków, przepisów i inspiracji. Zachęcam Was do
włączenia się do tej akcji, a więcej na jej temat znajdziecie tu:
http://www.meatfreemondays.com/
A
ze wspomnianej wyżej książki proponuję dziś placek z warzywami –
proste danie obiadowe, którego przepis oparty jest na mięsnym
klasyku.
Placek
z warzywami
55g
i dodatkowo 1 łyżeczka masła
40g
mąki
450ml
mleka
125g
startego cheddara
1
łyżka posiekanej natki pietruszki
1
łyżeczka musztardy
1
duża marchew
150g
pieczarek
1
por
400g
różyczek brokułów
1
opakowanie ciasta francuskiego
1
jajo
1
łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej
piekarnik do 200ºC.
Rozpuść
w rondelku 50g masła i podsmaż na nim mąkę. Zdejmij z ognia i
wlej powoli mleko jednocześnie mieszając. Postaw ponownie na małym
ogniu i gotuj cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Znowu
zdejmij z ognia i dodaj ser, natkę oraz musztardę.
Pokrój
marchewkę i pora w plasterki, a pieczarki na mniejsze kawałki. W
drugim rondlu stop resztę masła. Wrzuć marchew i pieczarki i duś
razem, aż zmiękną. W tym samym czasie obgotuj pora i brokuły.
Przełóż
warzywa do sosu i wszystko wyłóż do żaroodpornego naczynia.
Zwilż brzegi naczynia . Przykryj je ciastem francuskim, dociskając
na brzegach, tak by stanowiło “pokrywkę”. Odetnij wystające
części ciasta i wykorzystaj je do udekorowania dania. Wysmaruj
ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
Piecz
ok 30 min, aż ciasto się zrumieni.
Smacznego!
Bardzo lubię takie eksperymenty i na pewno sam zacznę ten testować. Jak wyjdzie, zobaczymy :)
OdpowiedzUsuńTaki placek to ja rozumiem. Wygląda to aromatycznie i smakowicie. Te kolory są bardzo słoneczne.
OdpowiedzUsuń