piątek, 14 lutego 2014

Kedgeree

Kedgeree to brytyjski klasyk korzeniami sięgający czasów kolonialnych. Brytyjczycy wracający z Indii przywozili nie tylko aromatyczne przyprawy, ale też przepisy na potrawy, adoptując je następnie do europejskich podniebień. W ten sposób powstała kuchnia anglo – indyjska, która szybko stała się bardzo modna w Wielkiej Brytanii. Samo kedgeree pierwotnie było daniem śniadaniowym, wykorzystującym resztki obiadowe z dnia poprzedniego. Już dawno miałam ochotę wypróbować ten przepis i muszę przyznać, że potrawa jest całkiem niezła. Oryginalnie używa się tu wędzonego łupacza, ale tak jak już pisałam przy kilku innych okazjach, łupacz w naszych sklepach jest raczej niedostępny. Także można spokojnie użyć dowolnej ulubionej wędzonej ryby.



Kedgeree
Ideał”

2 łyżki oleju
2 duże cebule
500g wędzonej ryby
400ml mleka
5 liści curry lub liści laurowych
2 – 3 jajka
75g masła klarowanego lub oleju
1 zielone chili
2cm świeżego imbiru
1 łyżeczka musztardy
1 kopiasta łyżeczka przyprawy curry
275g ryżu basmati
pół pęczka koperku, posiekanego
pół pęczka kolendry, posiekanej
sok z jednej cytryny
do podania (opcjonalnie): jogurt grecki
koperek świeży
kolendra świeża

Przygotowanie:
1. Posiekaj 1 cebulę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć cebulę. Posól trochę, aby cebula się nie spaliła i smaż na średnim ogniu aż cebula lekko zbrązowieje. Wyłóż na ręczniczek papierowy, by osączyć z tłuszczu.
2. W międzyczasie ułóż rybę na drugiej patelni i zalej mlekiem. Dodaj liście curry lub laurowe i zagotuj wszystko. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw rybę w mleku jeszcze na 10 minut. Po tym czasie obierz rybę ze skóry, usuń ości i podziel na mniejsze kawałki. Odstaw na bok.
3. Do mleka, które zostało po rybie dolej wody, tak by było 600ml płynu. Na dużej patelni rozpuść masło. Posiekaj drugą cebulę i wrzuć ją na patelnię. Dodaj posiekane chili i starty na tarce imbir. Podsmażaj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj musztardę i curry.
4. Wypłucz odmierzoną ilość ryżu i wsyp na patelnię. Wymieszaj dokładnie z przyprawami, a następnie zalej mlekiem. Przykryj pokrywką i gotuj przez 12-15 minut.
5. W czasie, kiedy gotuje się ryż, ugotuj jajka na twardo. Obierz je i odstaw na bok.
6. Do ryżu dodaj posiekane zioła, sok z cytryny. Dopraw do smaku. Na wierzch ułóż rybę, pokrojone na ćwiartki jajka i posyp smażoną cebulką.
7. Podawaj z jogurtem greckim, świeżym koperkiem i kolendrą.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...