środa, 26 lutego 2014

Key lime pie

Key lime pie to ciasto pochodzące z Key West na Florydzie. Choć Floryda to bardzo ciepłe miejsce, jednak sam deser świetnie pasuje do naszej wiosennej zimy. W sklepach nie ma jeszcze żadnych świeżych owoców, za to ciągle jest sezon na cytrusy, więc warto to wykorzystać. Oryginalnie do tego deseru używa się limonek Key, których sok jest żółty i bardziej kwaśny, ale dostępne w Polsce zielone limonki też się świetnie sprawdzają.
Do poniższego przepisu potrzebna będzie niezbyt duża forma – ja użyłam okrągłej torownicy o średnicy 22 cm.




Key lime pie

100g ciastek Digestive
50g masła
400g słodzonego mleka skondensowanego
4 żółtka jaj
3 limonki

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Rozpuść masło. Rozkrusz ciastka za pomocą malaksera lub wałka. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż formę kruchym spodem i zapiecz przez 5 minut. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150ºC.
Wymieszaj dokładnie mleko skondensowane z żółtkami. Limonki umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę z dwóch limonek i wyciśnij sok z wszystkich trzech (powinno wyjść ok 100ml soku). Wymieszaj sok i skórkę z mleczno – jajeczną masą.
Wyłóż masę limonkową na kruchy spód. Piecz ciasto przez 20 min. Odstaw do ostygnięcia. 
Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mnie się bardzo podoba nazwa tego ciasta. Wszystkie przepisy, jaki na nie mam są bardzo pracochłonne i nie zdecydowałam się jeszcze na zrobienie. Twój przepis jest niezwykle zachęcający :)
    Pozdrawiam, Dag.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Idealny dla zapracowanej i zabieganej osoby ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...