Jeśli
popatrzy się przez okno, to ma się wrażenie, że zima tak jakby
miała się ku końcowi. Ale tak naprawdę do wiosny i lata jest
jeszcze daleko. Dlatego najlepiej jest wpuścić odrobinę słońca
do naszego życia przez kuchnię. Jeżeli macie gdzieś w swoich
zapasach mrożone jagody, maliny czy borówki, to warto je
wykorzystać do zrobienia szybkiego placka z owocami. Choć pozornie
ciasta nie wychodzi zbyt dużo, to spokojnie jego ilość wystarczy
na sporą blaszkę (ja użyłam blaszki wielkości 36cmx26cm).
Placek z owocami leśnymi
2 cytryny lub limonki
250 g masła
6 jajek
4 dl cukru
7 dl mąki
4 dl owoców leśnych (jagód, malin, borówek)
cukier puder do posypania
250 g masła
6 jajek
4 dl cukru
7 dl mąki
4 dl owoców leśnych (jagód, malin, borówek)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Rozgrzej
piekarnik do 200ºC.
2. Wyłóż formę papierem do pieczenia.
3. Rozpuść masło w rondelku.
4. Zetrzyj skórkę z 2 cytryn lub limonek, a z jednej wyciśnij sok.
5. Zmiksuj jajka razem z cukrem na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone, ostudzone masło, mąkę, skórkę i sok z cytryn (limonek) i wymieszaj dokładnie.
6. Wylej ciasto do formy, a na wierzch wysyp owoce.
7. Piecz przez ok 30 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli nie, podpiecz jeszcze chwilę.
8. Odstaw do ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem. Można podawać z lodami lub bitą śmietaną
Smacznego!
Uwielbiam takie placki z owocami :) Szybko się je robi, są pyszne, lekkie i mają dużo owocków. Dzięki za pomysł !
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Cię zainspirowałam :)
UsuńWygląda pysznie! Owoce należy najpierw rozmrozić czy niekoniecznie? Iwona
OdpowiedzUsuńNiekoniecznie, ja wsypałam zamrożone prosto na ciasto. I od razu do piekarnika :)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź! Zamierzam wkrótce wypróbować ten przepis, na żadnym z tego bloga się nie zawiodłam:-)
OdpowiedzUsuń