To
kolejny przepis na śledzie w skandynawskim stylu. Jak większość
północnych przepisów, niezbyt skomplikowany i bardzo
smaczny. Zachęcam do spróbowania, zwłaszcza, że ostatki już
niedługo!
Sałatka
śledziowa
na
podst.”Smörgåsbord”
3–4
śledzie matjasy
5-6
niedużych ziemniaków, ugotowanych
4
ugotowane jaja
200ml
kwaśnej śmietany
50ml
majonezu
1
mała czerwona cebula
nieduży
por
3
łyżki posiekanego koperku
natka
pietruszki do przybrania
mały
słoiczek czerwonego lub czarnego kawioru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pokrój
śledzia i ziemniaki na średniej wielkości kawałki, przełóż
do miski, wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 – 2 godziny.
Posiekaj
czerwoną cebulę, pora i koperek. W większej misce wymieszaj
śmietanę, majonez, kawior, cebulę, pora i koperek. Dodaj śledzia
z ziemniakami i ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojone na ćwiartki 3
jaja, delikatnie zamieszaj. Udekoruj pozostałym jajkiem i natką
pietruszki.
Smacznego!
Bardzo fajna sałatka, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńW koncu przekonalam sie do sledzi, wiec chetnie skosztowalabym takiej salatki!
OdpowiedzUsuńWow jak to pysznie wyglada :o
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas do restauracji! U nas też pysznie ! :)
Uwielbiam sałatki śledziowe!!Są mega <3 Dzięki za przepis!!
OdpowiedzUsuńSuper przepis!!Spróbuje dziś zrobić tę sałatkę!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki śledziowe
OdpowiedzUsuń