Przygotowując
to danie spodziewałam się kulinarnej katastrofy. Sam pomysł
gotowania ryby w mleku wydawał mi się nieco kontrowersyjny. Ale
efekt końcowy był wyśmienity i rybny paj smakował nawet osobie,
która nie przepada za rybami.
W
oryginalnym przepisie występuje wędzony łupacz, który w
polskich sklepach jest raczej nie do znalezienia. Zastąpiłam go
więc wędzonym dorszem. Świetnym dodatkiem do tego klasycznego
angielskiego dania jest fasolka szparagowa.
Zdecydowanie
polecam!
Fish
pie
na
podst. BBC Good Food
400g
fileta z białej ryby bez skóry
400g
wędzonego dorsza bez skóry
600ml
mleka pełnotłustego
1
cebula
4
goździki
2
liście laurowe
pęczek
natki pietruszki – tylko liście
100g
masła
gałka
muszkatołowa
50g
mąki pszennej
1kg
ziemniaków, najlepiej jakiejś mączystej odmiany
50g
cheddara, startego
Przygotowanie:
Rozgrzej
piekarnik do 180°C.
Ugotuj
ziemniaki w osolonej wodzie.
W
czasie, gdy ziemniaki będą się gotowały przygotuj rybę. Cebulę
pokrój na ćwiartki i w każdą ćwiartkę wbij jeden goździk.
Wlej 500ml mleka na patelnię, włóż do niego surową i
wędzoną rybę, cebulę i liście laurowe. Zagotuj wszystko,
zmniejsz ogień i gotuj przez 8 minut. Po tym czasie wyjmij rybę,
podziel na mniejsze kawałki i wyłóż do żaroodpornego
naczynia. Posyp natką pietruszki. Przelej mleko przez sitko do
osobnego naczynia.
Przygotuj
sos. Rozpuść połowę masła, dodaj mąkę i podsmaż na wolnym
ogniu przez 1 minutę. Zdejmij z ognia i powoli dolewaj mleko (to, w
którym gotowała się ryba), jednocześnie mieszając, aż sos
stanie się gładki. Gotuj przez ok 5 minut, często mieszając.
Zdejmij z ognia i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wylej sos na rybę.
Ugotowane
ziemniaki zmiażdż, wymieszaj dokładnie z pozostałym masłem i
mlekiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż ziemniaki
na rybę i posyp wszystko serem.
Piecz
przez 30 minut.
Podawaj
z fasolką szparagową.
Smacznego!
Yumm! Warto dodać krewetek, im większe tym lepsze :)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze ze nigdy nie słyszałam o takiej potrawie!!
OdpowiedzUsuń