wtorek, 15 stycznia 2013

Zielona zupa rybna

Ryby, krewetki i zielone warzywa - to świetny przepis na zimową zupę. Idealnie nadaje się tu mrożony szpinak. Dzięki temu, że rybę dodaje się w ostatniej fazie gotowania, sam wywar nie ma rybnego smaku. Ogromną zaletą tej zupy jest fakt, że przygotowuje się ją w zaledwie 20 minut.



Zielona zupa rybna
na podst. “Arlas kokbok”

500 g mieszanych filetów z ryby – z dorsza i łososia
250g krewetek
2 pory
450g szpinaku
masło
12dl bulionu rybnego lub warzywnego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
śmietana
sól, pieprz

Przygotowanie:
Pokrój rybę na 3cm kawałki. Posiekaj pora. Rozpuść kawałek masła w garnku, wrzuć pora i szpinak. Podduś przez chwilę, aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Dolej bulion oraz sok z cytryny. Zagotuj, a następnie dodaj rybę i krewetki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj zupę przez ok 5 minut. Podawaj ze śmietaną.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda.. interesująco. Osobiście chętnie bym posmakowała czegoś takiego jak dla mnie nowego ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...