Zima
to świetny czas na groch i fasolę. Ta zupa jest rozgrzewająca i
bardzo sycąca, więc idealnie nadaje się na jednodaniowy obiad.
Wędzony boczek lub szynka oraz zioła nadają jej wspaniały aromat.
Tradycyjnie podaje się ją z odrobiną musztardy, ale moim zdaniem
można z tego zrezygnować.
Przepis
ten pochodzi z wydanej niedawno w Polsce książki Jamiego Olivera
“Kulinarne wyprawy Jamiego”, która moim zdaniem jest
lekturą obowiązkową każdego wielbiciela kuchni i podróży.
Jamie jak zawsze trzyma poziom – świetne przepisy i piękne
zdjęcia. Jej jedynym mankamentem jest cena. I tu mój skromny
apel do wydawców, żeby jednak nieco obniżyli ceny książek,
tak by więcej osób mogło sobie na nie pozwolić.
Szwedzka
zupa grochowa
na
podst. książki “Kulinarne wyprawy Jamiego”
oliwa
2
łodygi selera naciowego, pokrojonego
2
cebule, obrane i drobno posiekane
½
łyżeczki suszonego tymianku
½
łyżeczki suszonego majeranku lub oregano
500g
suszonego łuskanego grochu
250g
gotowanej wędzonej szynki lub boczku
1,5l
bulionu drobiowego
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Postaw
duży garnek na małym ogniu, wlej trochę oliwy i wrzuć pokrojonego
selera, cebulę i suszone zioła. Podsmażaj przez 10 minut, tak aby
się nie przyrumieniły.
W
międzyczasie dokładnie wypłucz groch. Dodaj groch i szynkę
(boczek) do garnka i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, a
następnie zmniejsz ogień i gotuj wszystko przez ok 50 minut, aż
groch będzie miękki.
Po
tym czasie wyjmij z garnka szynkę lub boczek. Pokrój ją
drobno odrzucając skórę i tłuszcz. Można teraz z grubsza
rozgnieść masę grochową ubijakiem do ziemniaków, aby
zagęścić nieco zupę, choć moim zdaniem nie jest to konieczne.
Dorzuć do zupy pokrojoną szynkę (boczek). Dopraw zupę solą i
pieprzem.
Zupę
można podawać z angielską lub francuska musztardą i chrupkim
pieczywem do zamoczenia.
Smacznego!
Jamie
Oliver, Kulinarne wyprawy Jamiego, Insignis Media, Kraków 2012
|
To chyba moja ulubiona ksiazka Jamiego. Zupy jeszcze nie robilam, ale po takiej rekomendacji na pewno to uczynie :)
OdpowiedzUsuń