czwartek, 3 stycznia 2013

Sałatka ze szpinaku, kaczki i migdałów z pomarańczowo – miodową nutą

Wszystkiego najlepszego w nowym roku!

Po świątecznych szaleństwach czas na coś lżejszego. Ta sałatka jest świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z pieczonej kaczki z obiadu. Jeśli takich nie posiadacie, to możecie po prostu usmażyć kaczą pierś i już schłodzoną pokroić na kawałki i dodać do sałatki. Oczywiście kaczka nie jest tu obowiązkowa – można równie dobrze zastąpić ją np. kurczakiem.



Sałatka ze szpinaku, kaczki i migdałów z pomarańczowo – miodową nutą
na podst. “Scandinavian Christmas”

200 – 300g mięsa z kaczki
150g młodego świeżego szpinaku
2 łodygi selera naciowego
75g migdałów
skórka starta z jednej pomarańczy

dressing:
4 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka płynnego miodu
3 łyżki oleju z pestek winogron
sól, pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Pokrój lub porwij mięso kaczki na mniejsze kawałki.
Wypłucz dokładnie szpinak, a następnie go osusz.
Obierz łodygi selera, a następnie pokrój na cienkie plasterki.
Wyłóż migdały na blachę, włóż do piekarnika i zostaw na 5 minut (zerkaj jednak na nie od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły). Wyjmij migdały z pieca i posiekaj je lub zmiażdż w moździerzu.
Wymieszaj szpinak, kaczkę, selera, migdały i skórkę pomarańczową w misce. Przygotuj dressing z octu, miodu, oleju, soli i pieprzu. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...