To
kolejny przepis łagodzący wyrzuty sumienia po świątecznych,
sylwestrowych i karnawałowych szaleństwach. Pyszna sałatka na
ciabatcie – idealna np. na weekendowy lunch lub przekąskę w ciągu
dnia. Poza tym właśnie jest najlepszy czas na awokado i pomarańcze,
więc korzystajmy z tych wspaniałych owoców :)
Sałatka
z wędzonego łososia i awokado
wg przepisu Jamiego Olivera link
dla
4 osób:
1
ciabatta
1
awokado
1
cytryna
½
ogórka
2
garście Waszych ulubionych świeżych ziół (ja użyłam
koperku i natki pietruszki)
rzeżucha
2
łyżki mieszanych pestek np. ze słonecznika, dyni, sezamu
1
czerwona pomarańcza
oliwa
z oliwek
sól,
pieprz
200g
wędzonego łososia
Przygotowanie:
Przekrój
ciabattę wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę na
dwie części.
Obierz
i pokrój awokado na kawałki, przełóż do miski i
skrop sokiem z cytryny. Obierz ogórka, a następnie za pomocą
obieraczki pokrój go na długie cienkie plastry prosto na
awokado (ja nie dodawałam pestek z ogórka). Dorzuć posiekane
zioła i rzeżuchę.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć pestki słonecznika i dyni oraz sezam i upraż.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć pestki słonecznika i dyni oraz sezam i upraż.
Do
osobnej miseczki wyciśnij ok łyżki soku z pomarańczy, dodaj 3
łyżki oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie
wymieszaj.
Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą i podsmaż ciabattę z dwóch stron. Rozłóż pieczywo na talerzach i skrop je odrobiną dressingu pomarańczowego. Na każdą kromkę wyłóż wędzonego łososia.
Sałatkę skrop jedną łyżką dressingu i delikatnie wymieszaj. Jeśli uważasz, że to potrzebne, dodaj więcej dressingu, ale sałatka nie może być zbyt mokra! Wyłóż sałatkę na łososia, a następnie całość posyp uprażonymi ziarnami.
Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą i podsmaż ciabattę z dwóch stron. Rozłóż pieczywo na talerzach i skrop je odrobiną dressingu pomarańczowego. Na każdą kromkę wyłóż wędzonego łososia.
Sałatkę skrop jedną łyżką dressingu i delikatnie wymieszaj. Jeśli uważasz, że to potrzebne, dodaj więcej dressingu, ale sałatka nie może być zbyt mokra! Wyłóż sałatkę na łososia, a następnie całość posyp uprażonymi ziarnami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz