poniedziałek, 7 stycznia 2013

Sałatka z wędzonego łososia i awokado

To kolejny przepis łagodzący wyrzuty sumienia po świątecznych, sylwestrowych i karnawałowych szaleństwach. Pyszna sałatka na ciabatcie – idealna np. na weekendowy lunch lub przekąskę w ciągu dnia. Poza tym właśnie jest najlepszy czas na awokado i pomarańcze, więc korzystajmy z tych wspaniałych owoców :)



Sałatka z wędzonego łososia i awokado
wg przepisu Jamiego Olivera link

dla 4 osób:
1 ciabatta
1 awokado
1 cytryna
½ ogórka
2 garście Waszych ulubionych świeżych ziół (ja użyłam koperku i natki pietruszki)
rzeżucha
2 łyżki mieszanych pestek np. ze słonecznika, dyni, sezamu
1 czerwona pomarańcza
oliwa z oliwek
sól, pieprz
200g wędzonego łososia

Przygotowanie:
Przekrój ciabattę wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę na dwie części.
Obierz i pokrój awokado na kawałki, przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Obierz ogórka, a następnie za pomocą obieraczki pokrój go na długie cienkie plastry prosto na awokado (ja nie dodawałam pestek z ogórka). Dorzuć posiekane zioła i rzeżuchę.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć pestki słonecznika i dyni oraz sezam i upraż.
Do osobnej miseczki wyciśnij ok łyżki soku z pomarańczy, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą i podsmaż ciabattę z dwóch stron. Rozłóż pieczywo na talerzach i skrop je odrobiną dressingu pomarańczowego. Na każdą kromkę wyłóż wędzonego łososia.
Sałatkę skrop jedną łyżką dressingu i delikatnie wymieszaj. Jeśli uważasz, że to potrzebne, dodaj więcej dressingu, ale sałatka nie może być zbyt mokra! Wyłóż sałatkę na łososia, a następnie całość posyp uprażonymi ziarnami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...