Jesień
robi się coraz bardziej szara i smutna. Postanowiłam więc poprawić
sobie samopoczucie i wyciągnęłam z szafki elektrycznego
grilla, by przywołać nieco lata. Jednak zamiast tradycyjnej
karkówki przyrządziłam szaszłyki z łososia. Połowę
porcji łososia zamarynowałam w marynacie cytrynowo – imbirowej, a
drugą połowę w marynacie z ziołami prowansalskimi. Ponieważ nie
mogłam się zdecydować, która z nich była lepsza, podaję
przepisy na obydwie. Do szaszłyków zrobiłam delikatny sos
jogurtowy z koperkiem. Jeszcze tylko świeża bagietka, kieliszek
wina i jesienna szarość odpływa gdzieś w dal...
Fantastyczne
szaszłyki z łososia i krewetek
Składniki
dla 4 osób:
500g
łososia
250g
krewetek tygrysich
marynata
I:
3
łyżki oliwy z oliwek
sok
i starta skórka z ½ cytryny
1
cm świeżego, startego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego
ząbek
czosnku, wyciśnięty
sól,
pieprz
marynata
II:
3
łyżki oliwy z oliwek
łyżka
suszonych ziół prowansalskich
ząbek
czosnku, wyciśnięty
sól,
pieprz
sos:
jogurt
grecki
pęczek
koperku
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Pokrój
łososia na 3cm kawałki. Wymieszaj w misce składniki marynaty, włóż
rybę, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.
W
międzyczasie przygotuj sos – posiekaj koperek, wymieszaj z
jogurtem i dopraw do smaku.
Na
patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian łososia i
krewetki. Grilluj szaszłyki po kilka minut z każdej strony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz