To
danie pochodzi z północy Szwecji. Tradycyjnie było ono
deserem, ale myślę, że lepszym pomysłem jest przygotowanie go np.
na śniadanie. Zachwyt najmłodszych smakoszy gwarantowany. Nie jest
to co prawda może najbardziej dietetyczne danie, ale od czasu do
czasu można sobie pozwolić na odrobinę cukru. A dodatek cynamonu
przypomina nam, że grudzień już coraz bliżej.....
Fattiga
Riddare
na
podst. “Skandynawia jest piękna!”
1
jajko
1
szklanka mleka
1
szklanka mąki
8
kromek chleba tostowego
masło,
olej do smażenia
cukier
cynamon
Przygotowanie:
Jajko
ubij z mlekiem, dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Na
rozgrzanej patelni rozpuść masło z odrobiną oleju. Zanurzaj
kromki chleba w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor. Jeszcze
gorące grzanki posyp cukrem i cynamonem. Podawaj natychmiast.
Wspaniale smakują z dodatkiem dżemu.
Smacznego!
Nieco podobne do tostów francuskich, fajna przekąska, ja bym na śniadanie zjadła właśnie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie brzmi, też bym zjadła, na śniadanko, na deserek po obiadku i na kaloryczną kolację też być może;-)
OdpowiedzUsuń