czwartek, 27 września 2012

Zupa jabłkowa

Przepis ten znalazłam w angielskiej książce kucharskiej z lat siedemdziesiątych “ Cookery in colour. A picture encyclopedia for every occasion” autorstwa Marguerite Patten. Proste danie na przykład na deser lub kolację, dość sycące, które warto wypróbować, zwłaszcza, że sezon na jabłka trwa!

W książkowym przepisie występuje cydr, którego ja jednak nie użyłam.


Zupa jabłkowa
25g masła
czubata łyżka mąki
½ l mleka
1 kg jabłek, obranych, pokrojonych w niezbyt dużą kostkę
cukier
sok z cytryny
(opcjonalnie ½ l cydru)

  1. Rozpuść masło, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj wszystko energicznie. Podgotuj przez chwilę, ale nie dopuść do zbrązowienia się masy. Zdejmij garnek z ognia i stopniowo wlej mleko, jednocześnie mieszając. Zagotuj, przez cały czas mieszając aż zrobi się gładki sos. Zdejmij z ognia i pozostaw w ciepłym miejscu.
  2. Jabłka wrzuć do drugiego garnka, dolej trochę wody i gotuj aż zmiękną. Zmiksuj jabłka, wlej mleczny sos (i opcjonalnie cydr). Dodaj cukru i soku z cytryny do smaku. Zupę można doprawić np. cynamonem.
    Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jak mogłaś, tak bez cydru?! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast cydru można wlać wino jabłkowe w żabce mają tanie po 6,85zł/szt. :-PP
    Smakowity przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kwestia cydru pojawi się niedługo na blogu....

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...