Przepis
ten znalazłam w angielskiej książce kucharskiej z lat
siedemdziesiątych “ Cookery in colour. A picture encyclopedia for
every occasion” autorstwa Marguerite Patten. Proste danie na
przykład na deser lub kolację, dość sycące, które warto
wypróbować, zwłaszcza, że sezon na jabłka trwa!
W
książkowym przepisie występuje cydr, którego ja jednak nie
użyłam.
Zupa
jabłkowa
25g
masła
czubata
łyżka mąki
½
l mleka
1
kg jabłek, obranych, pokrojonych w niezbyt dużą kostkę
cukier
sok
z cytryny
(opcjonalnie
½ l cydru)
- Rozpuść masło, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj wszystko energicznie. Podgotuj przez chwilę, ale nie dopuść do zbrązowienia się masy. Zdejmij garnek z ognia i stopniowo wlej mleko, jednocześnie mieszając. Zagotuj, przez cały czas mieszając aż zrobi się gładki sos. Zdejmij z ognia i pozostaw w ciepłym miejscu.
- Jabłka wrzuć do drugiego garnka, dolej trochę wody i gotuj aż zmiękną. Zmiksuj jabłka, wlej mleczny sos (i opcjonalnie cydr). Dodaj cukru i soku z cytryny do smaku. Zupę można doprawić np. cynamonem.Smacznego!
Próbowałam, polecam pyyyszotka !!
OdpowiedzUsuńJak mogłaś, tak bez cydru?! :P
OdpowiedzUsuńzamiast cydru można wlać wino jabłkowe w żabce mają tanie po 6,85zł/szt. :-PP
OdpowiedzUsuńSmakowity przepis:-)
Kwestia cydru pojawi się niedługo na blogu....
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością!!
OdpowiedzUsuń