czwartek, 24 października 2013

Babeczki z dyni

Liście żółcą się za oknem, a w mojej kuchni króluje żółta dynia. Dziś proponuję dynię w słodkim wydaniu. Babeczki dyniowe to wspaniały pomysł. Są pyszne, szybko się je przygotowuje i równie szybko znikają ze stołu. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Zachęcam do ich przygotowania, zwłaszcza jeśli ktoś nie miał jeszcze do czynienia w kuchni z dynią.


.




Babeczki z dyni
Jamie Oliver w domu

400 g dyni oczyszczonej z pestek, obranej, pokrojonej na kawałki
szklanka cukru
4 jaja
szczypta soli
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Umieść w muffinowej formie papierowe foremki do babeczek.
Rozdrobnij dynię w malakserze.
Dodaj cukier, jajka, sól, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i cynamon. Zmiksuj wszystko na gładką masę, ale nie mieszaj zbyt długo.
Przelej masę do foremek i wstaw do piekarnika. Piecz 20 – 25 minut. Sprawdź, czy babeczki są gotowe wbijając w jedną z nich patyczek. Wyjmij babeczki z piekarnika i ostudź na kratce.


7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, natychmiast ruszam do kuchni! Uwielbiam dynię i w mojej kuchni króluje właśnie dziewięciokilogramowa pani, wystarczy na zupę, zapiekankę i dwa razy babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja poproszę taką babeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. To byl chyba pierwszy slodki dyniowy przepis, z jakiego skorzystalam - babeczki byly przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. zjeść by się zjadło, tylko robić mi się chce;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam babeczki - tylko rzeczywiście schodzi mi dużo, by je przygotować :) Twoje wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły obrzydliwe , wszystko zgodnie z przepisem , nie wiem w czym popełniłyśmy błąd ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, dlaczego się nie udały. Robiłam je wielokrotnie i zawsze wychodziły super. Może to kwestia gatunku dyni?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...