czwartek, 10 października 2013

Rybna lazania

Dzisiaj ponownie mieszamy kuchenne klimaty. Włoskie danie w nieco północnym stylu - wyśmienita lazania z dorszem, którą się dość szybko przygotowuje. Świetne danie na obiad w środku tygodnia i jednocześnie okazja, by urozmaicić codzienne menu jakąś rybą. A wiadomo, że ryby są zdrowe i powinniśmy je jeść jak najczęściej. Polecam!



Rybna lazania

500g filetów z dorsza pokrojone na niezbyt duże kawałki
płaty lazanii

sos pomidorowy:
1 por
puszka krojonych pomidorów
łyżka masła
sól, pieprz
opcjonalnie: pół łyżeczki nasion kopru

sos serowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
400 ml mleka
200g startego żółtego sera
sól, pieprz
    Przygotowanie:
    Rozgrzej piekarnik do 180ºC
    Sos pomidorowy:
    Rozpuść masło w małym garnku, wrzuć posiekanego pora i duś przez kilka minut. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i ew. nasionami kopru. Gotuj przez 5 minut.
    Sos serowy:
    Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i smaż przez chwilę cały czas mieszając. Wlej mleko i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Nie zapominaj o mieszaniu, bo inaczej powstaną grudki, a sos może się przypalić. Dodaj połowę startego sera, mieszaj aż ser się rozpuści. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
    Na dnie formy do lazanii rozprowadź trochę sosu serowego. Rozkładaj kolejno: płaty lazanii, połowa sosu pomidorowego, ryba, sos serowy, płaty lazanii, reszta sosu pomidorowego, ryba, płaty lazanii, a na to gruba warstwa sosu serowego i pozostały starty żółty ser.
    Piecz 20 – 30 minut (najlepiej sprawdź na opakowaniu od lazanii, jaki jest czas pieczenia).
    Podawaj z zieloną sałatą.
    Smacznego!

2 komentarze:

  1. Lasagne uwielbiam w kazdej formie, takze i rybnej. Pyszna wlosko-skandynawska fuzja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właściwie dlaczego nie? Lasagne robię zazwyczaj z mięsem lub z grzybami, ale z rybą jeszcze nie próbowałam. Ciekawa alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...