Bywają
czasem takie dni, kiedy nie chce się mi spędzać zbyt dużo czasu w
kuchni i przygotowywać wymyślnych i absorbujących potraw. Wtedy
przygotowuję danie, które “robi się samo”. Wrzucamy
wszystkie składniki do garnka, stawiamy na ogień na godzinę i
obiad gotowy! No, prawie tak ;) Dziś w menu właśnie takie danie –
kurczak w wyśmienitym sosie warzywnym z dominującą nutą papryki.
Idealnie nadaje się na jesienny obiad. Przepis ten zaczerpnęłam od
kanadyjskiej szefowej kuchni Anny Olson, z jej programu “Sezon na
świeżość”.
Kurczak
w sosie paprykowym
1
kg udek lub podudzi kurczaka
2
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
oliwa
do smażenia
1
cebula, grubo pokrojona
1
łodyga selera naciowego, pokrojonego
1
czerwona papryka, grubo pokrojona
2
ząbki czosnku
2
szklanki bulionu drobiowego lub wody
łyżka
tymianku świeżego lub suszonego
2
liście laurowe
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Części
kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej. W sporym garnku rozgrzej oliwę
i obsmaż mięso. Wyjmij kurczaka z garnka, zmniejsz ogień i wrzuć
cebulę i seler. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj paprykę i
czosnek. Ponownie podsmaż przez chwilę i zalej warzywa bulionem lub
wodą. Dodaj tymianek i liście laurowe, doprowadź do wrzenia. Wrzuć
kurczaka, przykryj i duś 45 – 60 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je oraz liście laurowe, a resztę
zmiksuj blenderem na gładki sos. Włóż udka z powrotem do
garnka i podgrzej mieszając, aby się nie przypaliło. Dopraw do
smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!
Jak widać kurczak zdecydowanie idzie w parze z papryką :) Bardzo udane połączenie!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś takiego kurczakiem :) przepyszny 😉
OdpowiedzUsuń