sobota, 19 października 2013

Kurczak w sosie paprykowym

Bywają czasem takie dni, kiedy nie chce się mi spędzać zbyt dużo czasu w kuchni i przygotowywać wymyślnych i absorbujących potraw. Wtedy przygotowuję danie, które “robi się samo”. Wrzucamy wszystkie składniki do garnka, stawiamy na ogień na godzinę i obiad gotowy! No, prawie tak ;) Dziś w menu właśnie takie danie – kurczak w wyśmienitym sosie warzywnym z dominującą nutą papryki. Idealnie nadaje się na jesienny obiad. Przepis ten zaczerpnęłam od kanadyjskiej szefowej kuchni Anny Olson, z jej programu “Sezon na świeżość”.



Kurczak w sosie paprykowym

1 kg udek lub podudzi kurczaka
2 – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
oliwa do smażenia
1 cebula, grubo pokrojona
1 łodyga selera naciowego, pokrojonego
1 czerwona papryka, grubo pokrojona
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
łyżka tymianku świeżego lub suszonego
2 liście laurowe
sól, pieprz

Przygotowanie:

Części kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej. W sporym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż mięso. Wyjmij kurczaka z garnka, zmniejsz ogień i wrzuć cebulę i seler. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj paprykę i czosnek. Ponownie podsmaż przez chwilę i zalej warzywa bulionem lub wodą. Dodaj tymianek i liście laurowe, doprowadź do wrzenia. Wrzuć kurczaka, przykryj i duś 45 – 60 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je oraz liście laurowe, a resztę zmiksuj blenderem na gładki sos. Włóż udka z powrotem do garnka i podgrzej mieszając, aby się nie przypaliło. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jak widać kurczak zdecydowanie idzie w parze z papryką :) Bardzo udane połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś takiego kurczakiem :) przepyszny 😉

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...