piątek, 4 października 2013

4 października – Kanelbullens dag – dzień bułeczki cynamonowej

Po krótkiej przerwie wracam do pisania bloga :) A dzień dziś nie byle jaki, bo Kanelbullens dag, czyli dzień bułeczki cynamonowej. To jeden z tzw. “temadag”, czyli dni tematycznych mających na celu promowanie jakiegoś produktu, czy zagadnienia.
Kanelbullens dag to również taki sygnał, że zaczyna się jesień i że w kuchni zawitają rozgrzewające i aromatyczne smaki, które mają nam uprzyjemnić coraz dłuższe wieczory. Także zachęcam do pieczenia w cynamonowym klimacie. Fira Kanelbullens dag!












Bułeczki cynamonowe

Składniki na ok 40 bułeczek:
150g masła
½ l mleka
50g drożdży
½ łyżeczki soli
1 -1 ½ dl cukru
2 jaja
800g mąki pszennej plus jeszcze trochę do posypywania
kawałek miękkiego masła
3 – 4 łyżki cukru
cynamon
opcjonalnie: cukier perłowy, posiekane migdały

  1. Podgrzej mleko. Dodaj masło, wymieszaj, żeby się roztopiło. Poczekaj aż schłodzą się do ok 37 stopni i dodaj drożdże, a następnie sól, cukier i 1 jajo.
  2. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto (będzie gotowe, jak będzie odchodzić od ścianek miski). W razie potrzeby dosyp trochę mąki.
  3. Przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia ( 50 – 60 min.)
  4. Rozgrzej piekarnik do 220ºC.
  5. Podziel ciasto na dwie części.
  6. Rozwałkuj jedną część na długi i wąski prostokąt (ciasto ma mieć grubość ok 1 cm). Posmaruj całość masłem, posyp cukrem i cynamonem. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na 3 – 4 cm kawałki. W ten sposób powstaną cynamonowe ślimaczki. Wyłóż je na blachę, posmaruj rozkłóconym jajem i posyp cukrem perłowym lub migdałami.
  7. Piecz aż bułeczki będą złocisto – brązowe, czyli ok 10 minut.
  8. Jeśli nie zdążysz zjeść wszystkich bułeczek w ciągu jednego dnia, radzę je zamrozić, gdyż na następny dzień będą już nieco czerstwe.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Aniu cieszę się, że wróciłaś do pisania bloga :) Dzień Bułeczki Cynamonowej to zdecydowanie najlepszy dzień na powrót do bloga i kuchni:) Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. 20 bułek! Czy można je zamrozić? Bo 20 drożdżówek z cynamonem nie pochłoniemy, a wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uoj, napisałam 20 bułeczek, ale tyle to mi wyszło z połowy składników ;) Spokojnie można je zamrozić, najlepiej jeszcze tego samego dnia. Zawsze tak robię i dzięki temu mam w zamrażarce coś na "awaryjne" śniadanie, kiedy rano nie za wiele jest w lodówce, a za oknem pada i nie chce się nosa za drzwi wystawiać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...