Jesień
już w pełni, dlatego korzystajmy z tego, co nam przynosi. Dynia to
jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Można używać jej
zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Można ją
zamarynować na zimę, upiec z niej ciasto, zrobić curry, zapiec z
warzywami korzeniowymi. Możliwości jest wiele. Kiedy kupuję
pierwszą dynię w jesiennym sezonie, to zawsze robię z niej zupę
dyniową. Jest to danie pochodzące z kuchni północnoamerykańskiej.
Banalnie prosta, tania i szybka w przygotowaniu. Jeśli chcecie, aby
była nieco bardziej treściwa, wystarczy dodać makaron lub ryż.
Zupa
dyniowa
1
kg dyni
3
łyżki masła
1
cebula
1
ząbek czosnku
½
łyżeczki suszonego imbiru
sok
z cytryny do smaku
1
– 2 liście laurowe
1
szklanka mleka
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Obierz,
wypestkuj i pokrój dynię. Posiekaj cebulę.
W
garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż na małym
ogniu, aż zmiękną.
Dodaj
dynię, chwilkę podsmaż, a następnie wlej tyle wody, żeby
przykryć dynię (nie więcej, bo zupa będzie zbyt wodnista). Dodaj
liście laurowe, imbir. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż dynia
zmięknie.
Wyjmij
liście laurowe z zupy i zmiksuj całość za pomocą ręcznego
blendera. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wlej mleko,
podgrzej i w razie potrzeby dopraw raz jeszcze.
Zupę
możesz podać z odrobiną jogurtu lub śmietany, ryżem albo
makaronem. Albo po prostu taką jaka jest :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz