środa, 16 października 2013

Zupa dyniowa

Jesień już w pełni, dlatego korzystajmy z tego, co nam przynosi. Dynia to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Można używać jej zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Można ją zamarynować na zimę, upiec z niej ciasto, zrobić curry, zapiec z warzywami korzeniowymi. Możliwości jest wiele. Kiedy kupuję pierwszą dynię w jesiennym sezonie, to zawsze robię z niej zupę dyniową. Jest to danie pochodzące z kuchni północnoamerykańskiej. Banalnie prosta, tania i szybka w przygotowaniu. Jeśli chcecie, aby była nieco bardziej treściwa, wystarczy dodać makaron lub ryż.



Zupa dyniowa

1 kg dyni
3 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki suszonego imbiru
sok z cytryny do smaku
1 – 2 liście laurowe
1 szklanka mleka
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obierz, wypestkuj i pokrój dynię. Posiekaj cebulę.
W garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu, aż zmiękną.
Dodaj dynię, chwilkę podsmaż, a następnie wlej tyle wody, żeby przykryć dynię (nie więcej, bo zupa będzie zbyt wodnista). Dodaj liście laurowe, imbir. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie.
Wyjmij liście laurowe z zupy i zmiksuj całość za pomocą ręcznego blendera. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wlej mleko, podgrzej i w razie potrzeby dopraw raz jeszcze.
Zupę możesz podać z odrobiną jogurtu lub śmietany, ryżem albo makaronem. Albo po prostu taką jaka jest :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...