poniedziałek, 10 czerwca 2013

Zupa krem ze szparagów

Kiedy przychodzi wiosna i lato bardzo chętnie sięgam po książkę “Jamie Oliver w domu”. Jamie proponuje w niej przepisy z sezonowych produktów i zachęca do uprawy własnych warzyw, nawet na parapecie w domu. Ja może nie jestem typem ogrodnika, ale posiadam kilka doniczek z ziołami, co bardzo ułatwia pracę w kuchni :)
Dziś przedstawiam przepis na wyśmienitą zupę szparagową, pochodzący właśnie z wyżej wspomnianej książki. Jeśli znudziły się Wam już zwyczajne gotowane szparagi, polecam spróbować tę zupę, która na pewno przypadnie Wam do gustu. Podaje się ją z jajkami w koszulce na grzankach. Przygotujcie taką ilość jajek i grzanek, ile osób przewidujecie przy posiłku. Samej zupy z podanej ilości wychodzi ok 8 porcji.




Zupa krem ze szparagów
Jamie Oliver w domu”

1kg szparagów
oliwa z oliwek
2 nieduże białe cebule
2 łodygi selera naciowego
2 pory
2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
sól, pieprz
kilka jajek
kilka kromek chleba

Przygotowanie:
Przygotuj warzywa: ze szparagów ułam zdrewniałe końce, posiekaj cebule, seler naciowy i pory.
Odetnij i odłóż końcówki szparagów.
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebule, seler i pora i podsmaż na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Dodaj pokrojone szparagi oraz bulion i gotuj przez 20 minut. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć czubki szparagów i postaw z powrotem na ogień. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
Pod koniec gotowania zupy przygotuj grzanki oraz jajka w koszulkach (gotuj jaja w szerokim garnku przez jakieś 2 – 3 minuty, tak by żółtko było płynne). Nalej zupę do misek, na wierzch ułóż grzankę oraz jajko. Skrop oliwą z oliwek.
Smacznego!


  Olle Hjortzberg, Polne kwiaty

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...