Kiedy
przychodzi wiosna i lato bardzo chętnie sięgam po książkę “Jamie
Oliver w domu”. Jamie proponuje
w niej przepisy z sezonowych produktów i zachęca do uprawy
własnych warzyw, nawet na parapecie w domu. Ja może nie jestem
typem ogrodnika, ale posiadam kilka doniczek z ziołami, co bardzo
ułatwia pracę w kuchni :)
Dziś
przedstawiam przepis na wyśmienitą zupę szparagową, pochodzący
właśnie z wyżej wspomnianej książki. Jeśli znudziły się Wam
już zwyczajne gotowane szparagi, polecam spróbować tę zupę,
która na pewno przypadnie Wam do gustu. Podaje się ją z
jajkami w koszulce na grzankach. Przygotujcie taką ilość jajek i
grzanek, ile osób przewidujecie przy posiłku. Samej zupy z
podanej ilości wychodzi ok 8 porcji.
Zupa
krem ze szparagów
“Jamie
Oliver w domu”
1kg
szparagów
oliwa
z oliwek
2
nieduże białe cebule
2
łodygi selera naciowego
2
pory
2
litry bulionu warzywnego lub drobiowego
sól,
pieprz
kilka
jajek
kilka
kromek chleba
Przygotowanie:
Przygotuj
warzywa: ze szparagów ułam zdrewniałe końce, posiekaj
cebule, seler naciowy i pory.
Odetnij
i odłóż końcówki szparagów.
W
garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebule, seler i pora i podsmaż na
niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Dodaj pokrojone szparagi oraz
bulion i gotuj przez 20 minut. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko,
dopraw solą i pieprzem. Wrzuć czubki szparagów i postaw z
powrotem na ogień. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
Pod
koniec gotowania zupy przygotuj grzanki oraz jajka w koszulkach
(gotuj jaja w szerokim garnku przez jakieś 2 – 3 minuty, tak by
żółtko było płynne). Nalej zupę do misek, na wierzch ułóż
grzankę oraz jajko. Skrop oliwą z oliwek.
Smacznego!
Olle Hjortzberg, Polne kwiaty |
Tez lubie te ksiazke :) A zupa idealna na lato!
OdpowiedzUsuń