środa, 5 czerwca 2013

Deser Rabarbarowy

W końcu mamy sezon na botwinkę, szparagi, rabarbar i truskawki. Te wszystkie wspaniałości będą królować teraz w mojej kuchni i na blogu. Zaczynam od deseru rabarbarowego. Jest on bardzo intensywny w smaku, choć kwaśność rabarbaru łagodzi nieco słodki jogurt. Ma też bardzo ciekawy i robiący wrażenie wygląd – podajemy go w szklaneczkach lub małych słoiczkach. Aby dopełnić smaku i nieco zróżnicować teksturę, deser można serwować z herbatnikami.



Deser Rabarbarowy

Mus rabarbarowy:
750g rabarbaru
mały kawałeczek imbiru
2dl cukru

Mus jogurtowy:
4dl greckiego jogurtu
1 laska wanilii
1,5dl cukru pudru
2dl śmietany kremówki

Przygotowanie:
Mus rabarbarowy:
Obierz rabarbar i pokrój go w kawałki wielkości 2cm.
Obierz imbir i zetrzyj na tarce.
Wrzuć rabarbar i imbir do garnka, wsyp cukier. Gotuj wszystko razem na średnim ogniu, przez 8 – 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Odstaw do ostygnięcia.

Mus jogurtowy:
Jogurt przełóż do miski.
Laskę wanilii przekrój na pół, wyjmij ze środka ziarenka i dodaj do jogurtu. Wsyp cukier puder i dokładnie wymieszaj.
Śmietanę ubij, dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj.

Deser przełóż do szklaneczek: najpierw mus rabarbarowy, potem mus jogurtowy, na to ponownie mus rabarbarowy, a na wierzch mus jogurtowy.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Cholercia, botwinki wciaz znalezc nie moge... A rabarbarem, jak co roku, nie moge sie nacieszyc - wcinam obsesyjnie :) Podoba mi sie ten prosty, ale na pewno pyszny deser.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie deserki w szklankach.. szczególnie w porze wiosenno-letniej:)
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, ależ super. Akurat byłam na działce i mam pełno rabarbaru w domu. Już głowiłam się, co z nim zrobić, żeby było pysznie, a tu...chyba czytasz w moich myślach. dzięki, pozdrawiam. Ola

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...