W
końcu mamy sezon na botwinkę, szparagi, rabarbar i truskawki. Te
wszystkie wspaniałości będą królować teraz w mojej kuchni
i na blogu. Zaczynam od deseru rabarbarowego. Jest on bardzo
intensywny w smaku, choć kwaśność rabarbaru łagodzi nieco słodki
jogurt. Ma też bardzo ciekawy i robiący wrażenie wygląd –
podajemy go w szklaneczkach lub małych słoiczkach. Aby dopełnić
smaku i nieco zróżnicować teksturę, deser można serwować
z herbatnikami.
Deser
Rabarbarowy
Mus
rabarbarowy:
750g
rabarbaru
mały
kawałeczek imbiru
2dl
cukru
Mus
jogurtowy:
4dl
greckiego jogurtu
1
laska wanilii
1,5dl
cukru pudru
2dl
śmietany kremówki
Przygotowanie:
Mus
rabarbarowy:
Obierz
rabarbar i pokrój go w kawałki wielkości 2cm.
Obierz
imbir i zetrzyj na tarce.
Wrzuć
rabarbar i imbir do garnka, wsyp cukier. Gotuj wszystko razem na
średnim ogniu, przez 8 – 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Odstaw
do ostygnięcia.
Mus
jogurtowy:
Jogurt
przełóż do miski.
Laskę
wanilii przekrój na pół, wyjmij ze środka ziarenka i
dodaj do jogurtu. Wsyp cukier puder i dokładnie wymieszaj.
Śmietanę
ubij, dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj.
Deser
przełóż do szklaneczek: najpierw mus rabarbarowy, potem mus
jogurtowy, na to ponownie mus rabarbarowy, a na wierzch mus
jogurtowy.
Smacznego!
Cholercia, botwinki wciaz znalezc nie moge... A rabarbarem, jak co roku, nie moge sie nacieszyc - wcinam obsesyjnie :) Podoba mi sie ten prosty, ale na pewno pyszny deser.
OdpowiedzUsuńlubię takie deserki w szklankach.. szczególnie w porze wiosenno-letniej:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar
Ojejku, ależ super. Akurat byłam na działce i mam pełno rabarbaru w domu. Już głowiłam się, co z nim zrobić, żeby było pysznie, a tu...chyba czytasz w moich myślach. dzięki, pozdrawiam. Ola
OdpowiedzUsuń