piątek, 21 czerwca 2013

Smulpaj, czyli owocowe ciasto z kruszonką

Przepis dla Aleksandry

Ten deser to już klasyka. Jego ogromnym plusem jest to, że można użyć praktycznie każdego rodzaju owoców, zarówno tych sezonowych, świeżych wiosną i latem, jak i mrożonych lub z puszki zimą. Świetnie tu pasują nektarynki, brzoskwinie, kwaśne jabłka, maliny, czy owoce leśne. Moim jednak zdaniem ideałem są truskawki lub połączenie truskawek z rabarbarem. A do tak wspaniałego deseru najlepszym dodatkiem mogą być tylko lody waniliowe...





Smulpaj, czyli owocowe ciasto z kruszonką
Arlas kokbok

½ kg truskawek
2 kłącza rabarbaru
½ dl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
¾ dl cukru
1 ½ dl płatków owsianych
1 dl mąki pszennej
125g masła

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 225ºC.
Rabarbar obierz i pokrój w 2cm kawałki. Truskawki pozbaw szypułek. Większe owoce przekrój na pół. Rabarbar i truskawki przełóż do żaroodpornej formy, tak by przykryły całe dno. Posyp cukrem i mąką ziemniaczaną.
W misce wymieszaj cukier, płatki owsiane i mąkę. Dodaj masło i wymieszaj, tak by powstała zwarta masa. Wyłóż ją na owoce. Piecz przez ok 20 – 30 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Aniu wielkie dzięki! Wszystkie przepisy na Twoim blogu mi się podobają i każdy staram się wypróbować (aktualnie mam rabarbar i będę robić dżem) ale ten jest moim faworytem! ruszam do kuchni :)


    Aleksandra

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...