Przepis
dla Aleksandry
Ten
deser to już klasyka. Jego ogromnym plusem jest to, że można użyć
praktycznie każdego rodzaju owoców, zarówno tych
sezonowych, świeżych wiosną i latem, jak i mrożonych lub z puszki
zimą. Świetnie tu pasują nektarynki, brzoskwinie, kwaśne jabłka,
maliny, czy owoce leśne. Moim jednak zdaniem ideałem są truskawki
lub połączenie truskawek z rabarbarem. A do tak wspaniałego deseru
najlepszym dodatkiem mogą być tylko lody waniliowe...
Smulpaj,
czyli owocowe ciasto z kruszonką
Arlas
kokbok
½
kg truskawek
2
kłącza rabarbaru
½
dl cukru
1
łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
¾
dl cukru
1
½ dl płatków owsianych
1
dl mąki pszennej
125g
masła
Przygotowanie:
Nastaw
piekarnik na 225ºC.
Rabarbar
obierz i pokrój w 2cm kawałki. Truskawki pozbaw szypułek.
Większe owoce przekrój na pół. Rabarbar i truskawki
przełóż do żaroodpornej formy, tak by przykryły całe dno.
Posyp cukrem i mąką ziemniaczaną.
W
misce wymieszaj cukier, płatki owsiane i mąkę. Dodaj masło i
wymieszaj, tak by powstała zwarta masa. Wyłóż ją na owoce.
Piecz przez ok 20 – 30 minut, aż kruszonka nabierze złocistego
koloru. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Z truskawkami zawsze :)
OdpowiedzUsuńAniu wielkie dzięki! Wszystkie przepisy na Twoim blogu mi się podobają i każdy staram się wypróbować (aktualnie mam rabarbar i będę robić dżem) ale ten jest moim faworytem! ruszam do kuchni :)
OdpowiedzUsuńAleksandra