To
już ostatnie chwile truskawkowego sezonu. Warto więc zrobić
jeszcze jeden pyszny deser ze świeżymi truskawkami. Jak mess to
mess, a wiadomo, że bałagan może zrobić każdy, dlatego podaję
moją wersję tego przepisu. Zastąpiłam tradycyjna bitą śmietanę
nieco lżejszym jogurtem, a do truskawek dodałam odrobinę soku z
kwiatów czarnego bzu. Lekki, pyszny, letni deserek, polecam!
Eton
Mess
500g
truskawek
ćwierć
szklanki soku z kwiatów czarnego bzu lub sok z połówki
pomarańczy
jogurt
grecki (może też być zwykły naturalny)
bezy ok 100g
odrobina
cukru do smaku
Przygotowanie:
Umyj
truskawki i pozbaw je szypułek. Odłóż kilka sztuk i zmiksuj
je z niewielką ilością cukru, tak by powstał truskawkowy sos.
Pozostałe truskawki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do
nich sok z kwiatów czarnego bzu lub pomarańczy. Jeśli lubisz
słodsze desery, możesz dodać też nieco cukru. Wymieszaj wszystko.
Przygotuj
szklaneczki lub pucharki do deserów. Na dnie wyłóż po
dwie łyżki jogurtu, następnie truskawki, ponownie jogurt,
truskawki, a na to wszystko sporo pokruszonych bez. Polej
truskawkowym sosem i podaj natychmiast.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz