piątek, 5 lipca 2013

Eton Mess

To już ostatnie chwile truskawkowego sezonu. Warto więc zrobić jeszcze jeden pyszny deser ze świeżymi truskawkami. Jak mess to mess, a wiadomo, że bałagan może zrobić każdy, dlatego podaję moją wersję tego przepisu. Zastąpiłam tradycyjna bitą śmietanę nieco lżejszym jogurtem, a do truskawek dodałam odrobinę soku z kwiatów czarnego bzu. Lekki, pyszny, letni deserek, polecam!




Eton Mess

500g truskawek
ćwierć szklanki soku z kwiatów czarnego bzu lub sok z połówki pomarańczy
jogurt grecki (może też być zwykły naturalny)
bezy ok 100g
odrobina cukru do smaku

Przygotowanie:
Umyj truskawki i pozbaw je szypułek. Odłóż kilka sztuk i zmiksuj je z niewielką ilością cukru, tak by powstał truskawkowy sos. Pozostałe truskawki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do nich sok z kwiatów czarnego bzu lub pomarańczy. Jeśli lubisz słodsze desery, możesz dodać też nieco cukru. Wymieszaj wszystko.
Przygotuj szklaneczki lub pucharki do deserów. Na dnie wyłóż po dwie łyżki jogurtu, następnie truskawki, ponownie jogurt, truskawki, a na to wszystko sporo pokruszonych bez. Polej truskawkowym sosem i podaj natychmiast.
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...