środa, 12 czerwca 2013

Dżem rabarbarowy

W tym tygodniu zainaugurowałam tegoroczny sezon przygotowywania przetworów. Rozpoczęłam od dżemu rabarbarowego. Przepis zaczerpnęłam od Hugh Fearnley-Whittingstalla, z jednego z programów w serii “River Cottage”. Dość często inspiruję się jego pomysłami przy robieniu przetworów i jeszcze nigdy się nie zawiodłam.

Dżem rabarbarowy jest wyśmienity nie tylko do kanapek, ale też do naleśników, placków, ale też jogurtu czy lodów.

Ponieważ rabarbar zawiera mało pektyn, do dżemu należy użyć cukru żelującego lub żelfixu. Nie podaję ilości żelfixu – najlepiej sprawdzić na opakowaniu, jaka ilość jest jest potrzebna na 1kg owoców.

Z kilograma rabarbaru mi wyszło 5 średniej wielkości słoików.





Dżem rabarbarowy

1kg rabarbaru
900g cukru lub cukru żelującego
żelfix (jeśli używacie zwykłego cukru)
100ml świeżo wyciśniętego soku ze słodkich pomarańczy

Obierz i pokrój rabarbar na kawałki wielkości 2 – 2,5cm. Wysyp warstwę cukru na dno garnka, na to wyłóż część rabarbaru, ponownie warstwę cukru, rabarbar i na wierzch cukier. Wlej sok z pomarańczy.

Przykryj i odstaw przynajmniej na dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu z rabarbaru wypłynie sok, a jednocześnie kawałki rabarbaru pozostaną w całości po gotowaniu.

Powoli podgrzewaj rabarbar aż do zagotowania. Gotuj przez 5 – 6 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając, tak by rabarbar się nie rozpadł. Przełóż do wysterylizowanych słoików. Zakręć i odstaw od ostygnięcia.
Dżem należy spożyć w ciągu 12 miesięcy.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. :)
    Pozdrawiam i dziękuję Ci za udział w akcji rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama wystartowała dzisiaj z konfiturą truskawkową. Chyba ją zaskoczę i przygotuję w odpowiedzi rabarbarową:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...