poniedziałek, 21 stycznia 2013

Zapiekanka z kurczaka i ziemniaków

Dziś polecam banalnie proste danie z niewielką ilością składników. Można by je zaliczyć do kategorii “dań kryzysowych”, gdyż jego koszt nie jest zbyt wysoki. Podam dwa sposoby jego przygotowania – jeden nie wymaga zbytniego stania przy garach, drugi jest nieco szybszy.



Zapiekanka z kurczaka i ziemniaków
na podst. “Skandynawia jest piękna!”

500g piersi kurczaka
1 kg ziemniaków
2 cebule
natka pietruszki
½ l śmietanki
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
olej do smażenia
masło do wysmarowania naczynia

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Filety z kurczaka pokrój w paski, podsmaż na oleju, posól, posyp pieprzem i curry. Ziemniaki i cebule obierz i pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.

Sposób 1: Połowę ziemniaków i cebuli wyłóż w naczyniu żaroodpornym, przypraw solą i   pieprzem. Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka oraz natkę pietruszki. Przykryj resztą cebuli i ziemniaków, przypraw, zalej śmietaną. Piecz przez godzinę. 

Sposób 2: Pokrojone ziemniaki obgotuj przez 8 – 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź i połowę wyłóż do żaroodpornego naczynia. Następnie ułóż połowę cebuli i przypraw solą i pieprzem. Na to wyłóż kurczaka, natkę, ponownie cebulę i resztę ziemniaków. Przypraw, zalej śmietaną. Piecz przez 30 minut.

Najlepszy dodatek – tarta marchewka lub duszona marchewka z groszkiem.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dobrze miec pod reka taki "kryzysowy" przepis na cos sycacego i rozgrzewajacego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...