czwartek, 24 stycznia 2013

Szwedzka zupa grochowa


Zima to świetny czas na groch i fasolę. Ta zupa jest rozgrzewająca i bardzo sycąca, więc idealnie nadaje się na jednodaniowy obiad. Wędzony boczek lub szynka oraz zioła nadają jej wspaniały aromat. Tradycyjnie podaje się ją z odrobiną musztardy, ale moim zdaniem można z tego zrezygnować.

Przepis ten pochodzi z wydanej niedawno w Polsce książki Jamiego Olivera “Kulinarne wyprawy Jamiego”, która moim zdaniem jest lekturą obowiązkową każdego wielbiciela kuchni i podróży. Jamie jak zawsze trzyma poziom – świetne przepisy i piękne zdjęcia. Jej jedynym mankamentem jest cena. I tu mój skromny apel do wydawców, żeby jednak nieco obniżyli ceny książek, tak by więcej osób mogło sobie na nie pozwolić.



Szwedzka zupa grochowa
na podst. książki “Kulinarne wyprawy Jamiego”

oliwa
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego
2 cebule, obrane i drobno posiekane
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego majeranku lub oregano
500g suszonego łuskanego grochu
250g gotowanej wędzonej szynki lub boczku
1,5l bulionu drobiowego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Postaw duży garnek na małym ogniu, wlej trochę oliwy i wrzuć pokrojonego selera, cebulę i suszone zioła. Podsmażaj przez 10 minut, tak aby się nie przyrumieniły.
W międzyczasie dokładnie wypłucz groch. Dodaj groch i szynkę (boczek) do garnka i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj wszystko przez ok 50 minut, aż groch będzie miękki.
Po tym czasie wyjmij z garnka szynkę lub boczek. Pokrój ją drobno odrzucając skórę i tłuszcz. Można teraz z grubsza rozgnieść masę grochową ubijakiem do ziemniaków, aby zagęścić nieco zupę, choć moim zdaniem nie jest to konieczne. Dorzuć do zupy pokrojoną szynkę (boczek). Dopraw zupę solą i pieprzem.
Zupę można podawać z angielską lub francuska musztardą i chrupkim pieczywem do zamoczenia.
Smacznego!

Jamie Oliver, Kulinarne wyprawy Jamiego, Insignis Media, Kraków 2012

1 komentarz:

  1. To chyba moja ulubiona ksiazka Jamiego. Zupy jeszcze nie robilam, ale po takiej rekomendacji na pewno to uczynie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...