piątek, 18 stycznia 2013

Fish pie – rybny paj

Przygotowując to danie spodziewałam się kulinarnej katastrofy. Sam pomysł gotowania ryby w mleku wydawał mi się nieco kontrowersyjny. Ale efekt końcowy był wyśmienity i rybny paj smakował nawet osobie, która nie przepada za rybami.
W oryginalnym przepisie występuje wędzony łupacz, który w polskich sklepach jest raczej nie do znalezienia. Zastąpiłam go więc wędzonym dorszem. Świetnym dodatkiem do tego klasycznego angielskiego dania jest fasolka szparagowa.
Zdecydowanie polecam!



Fish pie
na podst. BBC Good Food

400g fileta z białej ryby bez skóry
400g wędzonego dorsza bez skóry
600ml mleka pełnotłustego
1 cebula
4 goździki
2 liście laurowe
pęczek natki pietruszki – tylko liście
100g masła
gałka muszkatołowa
50g mąki pszennej
1kg ziemniaków, najlepiej jakiejś mączystej odmiany
50g cheddara, startego

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
W czasie, gdy ziemniaki będą się gotowały przygotuj rybę. Cebulę pokrój na ćwiartki i w każdą ćwiartkę wbij jeden goździk. Wlej 500ml mleka na patelnię, włóż do niego surową i wędzoną rybę, cebulę i liście laurowe. Zagotuj wszystko, zmniejsz ogień i gotuj przez 8 minut. Po tym czasie wyjmij rybę, podziel na mniejsze kawałki i wyłóż do żaroodpornego naczynia. Posyp natką pietruszki. Przelej mleko przez sitko do osobnego naczynia.
Przygotuj sos. Rozpuść połowę masła, dodaj mąkę i podsmaż na wolnym ogniu przez 1 minutę. Zdejmij z ognia i powoli dolewaj mleko (to, w którym gotowała się ryba), jednocześnie mieszając, aż sos stanie się gładki. Gotuj przez ok 5 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylej sos na rybę.
Ugotowane ziemniaki zmiażdż, wymieszaj dokładnie z pozostałym masłem i mlekiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż ziemniaki na rybę i posyp wszystko serem.
Piecz przez 30 minut.
Podawaj z fasolką szparagową.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Yumm! Warto dodać krewetek, im większe tym lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze ze nigdy nie słyszałam o takiej potrawie!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...