poniedziałek, 26 listopada 2012

Norweskie pierogi z serem i szynką

To fajny pomysł na przekąskę do piwa lub wina. Oryginalnie w przepisie był norweski ser Jarlsberg, jednak w Polsce jest on raczej niedostępny, można więc go zastąpić jakimś łagodnym żółtym serem. Norweski aromat pozostaje jednak nadal dzięki dodatkowi kminku.



Norweskie pierogi z serem i szynką
na podst. “Hairy Bikers' Bakeaction”

Ciasto:
150ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
7g suszonych drożdży
450g mąki pszennej plus jeszcze trochę do podsypania ciasta
170ml mleka
2 łyżeczki soli
35g rozpuszczonego masła
2 jaja

Farsz:
        2 łyżki oliwy
          1 cebula, posiekana
          1 ząbek czosnku, zmiażdżony
          200g szynki, pokrojonej w małe kawałki
          100g łagodnego żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach
          1 łyżka posiekanej natki pietruszki
          1 łyżeczka nasion kminku
          sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Najpierw przygotuj ciasto. Wlej ciepłą wodę do miski, dodaj cukier, drożdże oraz 100g mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Następnie dodaj mleko, sól, resztę mąki, masło i 1 jajo. Zagnieć ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
  3. W międzyczasie przygotuj farsz. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj szynkę, ser, natkę i ziarna kminku, a następnie dopraw do smaku. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  5. Rozwałkuj ciasto i wytnij krążki na pierogi. Każdy krążek wypełnij farszem, wysmaruj brzegi rozbitym jajkiem i dokładnie sklej dociskając np. widelcem. Wysmaruj wierzch pierogów jajkiem.
  6. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i połóż pierogi. Piecz przez 12 – 15 minut aż będą złociste.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...