środa, 14 listopada 2012

Fattiga riddare, czyli ubodzy rycerze

To danie pochodzi z północy Szwecji. Tradycyjnie było ono deserem, ale myślę, że lepszym pomysłem jest przygotowanie go np. na śniadanie. Zachwyt najmłodszych smakoszy gwarantowany. Nie jest to co prawda może najbardziej dietetyczne danie, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę cukru. A dodatek cynamonu przypomina nam, że grudzień już coraz bliżej.....



Fattiga Riddare
na podst. “Skandynawia jest piękna!”

1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
8 kromek chleba tostowego
masło, olej do smażenia
cukier
cynamon

Przygotowanie:
Jajko ubij z mlekiem, dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło z odrobiną oleju. Zanurzaj kromki chleba w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor. Jeszcze gorące grzanki posyp cukrem i cynamonem. Podawaj natychmiast. Wspaniale smakują z dodatkiem dżemu.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Nieco podobne do tostów francuskich, fajna przekąska, ja bym na śniadanie zjadła właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie brzmi, też bym zjadła, na śniadanko, na deserek po obiadku i na kaloryczną kolację też być może;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...